Amnesty beschuldigt Israëlische leger van buitensporig geweld
Internationaal is met verontwaardiging gereageerd over het door Israël gebruikte geweld tegen Palestijnen in het grensgebied met de Gazastrook. Daarbij kwamen 55 Palestijnen om het leven. Palestijns medisch personeel meldt 2700 gewonden, voornamelijk door kogels en traangas.
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het optreden van Israël een schending van de internationale afspraken. Volgens Amnesty heeft het Israëlische leger Palestijnse betogers soms opzettelijk gedood. In verband daarmee heeft Amnesty het woord oorlogsmisdaden gebruikt.
De beelden uit Gaza worden door Amnesty omschreven als buitengewoon verontrustend. Israël gebruikt buitensporig geweld en de situatie dreigt volgens Amnesty volkomen uit de hand te lopen.
Bekijk hier wat er maandag is gebeurd in Israël:
Israëls buurlanden Egypte en Jordanië reageerden scherp op het escalerende geweld. De Jordaanse regering spreekt van misdadig, excessief geweld tegen weerloze Palestijnen.
Partners in crime
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Israël zich door de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem aangemoedigd voelt om tientallen Palestijnen om het leven te brengen. President Erdogan noemt Israël en de VS "partners in crime".
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian roept Israël op terughoudendheid te betonen in plaats van geweld te gebruiken.
Het Witte Huis legt de verantwoordelijkheid voor de doden bij één partij: Hamas, en zegt dat Israël het recht op zelfverdediging heeft.
Minister Blok: aangrijpend, dramatisch
Minister Blok reageerde aangedaan op de gebeurtenissen. Hij zei in Brussel dat het aangrijpend en dramatisch is om te zien hoeveel mensen daar steeds weer omkomen.
Blok veroordeelde het door Israël gebruikte geweld. Hij zei dat er situaties zijn waarin het gerechtvaardigd is om geweld te gebruiken, "maar hier zijn wel heel veel doden gevallen".
Palestijnen staken uit protest
Het dodental van maandag is het hoogste in een dag, sinds de Palestijnen eind maart begonnen aan de 'Grote mars van de terugkeer'. Het protest moet vandaag een hoogtepunt bereiken, als Israël zijn zeventigjarig bestaan viert. Militante Palestijnen beschouwen dat als de dag van de 'Catastrofe'.
De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO heeft een algemene staking voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook aangekondigd als bewijs van rouw om de tientallen Palestijnen die om het leven zijn gekomen bij anti-Israëlische protesten. Onder de PLO valt onder meer de Fatah-beweging, die op de Westelijke Jordaanoever de dienst uitmaakt.
Rode lijn
De Palestijnen kwamen in actie op de grens van de Gazastrook en Israël op de dag van de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.
De Israëlische regering had keihard optreden aangekondigd tegen Palestijnen die een rode lijn in het grensgebied overschreden. Israëlische militairen schoten met scherp op Palestijnse overtreders.
Een Palestijnse leraar in Gaza zei dat de Palestijnen in actie kwamen om de wereld te laten zien dat een eeuwigdurende bezetting niet geaccepteerd wordt.