1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Twee Palestijnen gedood, ziekenhuizen Gaza nog vol met gewonden

Tijdens protesten en gevechten bij de grens met Gaza zijn twee Palestijnen doodgeschoten door het Israëlische leger. Dat zeggen lokale autoriteiten. Persbureau Reuters schrijft dat een van de twee een 51-jarige man is.

Op het filmfestival in Cannes hielden Palestijnen een minuut stilte voor de slachtoffers. Vandaag besprak de VN-Veiligheidsraad de situatie. De vergadering begon met een moment van stilte voor de zeker 58 Palestijnen die gisteren door het Israëlische leger zijn gedood.

VN-veto

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verwachtte niet al te veel van de vergadering. "De VS gaat alle onderzoeken tegenhouden met het vetorecht. Alle kritische oproepen vanuit Europa leveren tot nu toe niets op", zegt woordvoerder Ruud Bosgraaf.

De organisatie vindt wel dat de kritische oproepen uit de rest van de wereld moeten blijven komen. "We zijn bang dat er nog veel slachtoffers zullen vallen de komende tijd."

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, zei na afloop van de vergadering dat Israël juist zeer "terughoudend" is geweest in het verdedigen van zijn grenzen, schrijft persbureau AP. Het geweld staat op de agenda van de Europese top in Sofia op woensdag en donderdag. Dat zei de Belgische premier Michel, die de Israëlische acties "onacceptabel geweld" noemde en zei dat er een "duidelijk gebrek aan evenredigheid" was.

Overdreven

Ierland en België hebben de Israëlische ambassadeurs ontboden om ze te bevragen over het geweld. Samen met Duitsland hebben de landen om een onderzoek gevraagd. De mensenrechtenafdeling van de VN en ook China vinden dat de Israëlische veiligheidstroepen overdreven veel geweld hebben gebruikt. De Turkse premier Yildirim zei dat moslimlanden hun relatie met Israël moeten herzien.

Maar volgens de VS en Israël is de fel anti-Israëlische Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor het geweld en de slachtoffers. De militante organisatie zou de demonstranten hebben opgejut.

Na een dag van grootschalig geweld lijkt het in Gaza vandaag relatief rustig. De ziekenhuizen liggen nog vol gewonden, de doden worden begraven. Voor Palestijnen is het vandaag de dag van de 'Nakba', de catastrofe. Ze herdenken de honderdduizenden Palestijnen die gevlucht of verdreven zijn na de oprichting van Israël in 1948.

Gisteren was een van de bloedigste dagen in het Israëlisch-Palestijnse conflict in jaren. Terwijl in Jeruzalem de nieuwe Amerikaanse ambassade werd geopend, kwamen in Gaza zeker 58 mensen om het leven toen het Israëlische leger op Palestijnse betogers schoot die het grenshek op de Gazastrook naderden.

Ziekenhuizen puilen uit met gewonden

Vandaag begroeven de inwoners van Gaza hun doden. Onder hen acht minderjarigen, volgens Palestijnse bronnen, onder wie een 16-jarige jongen die vandaag overleed aan zijn verwondingen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vielen er gister ruim 2700 gewonden. Van hen liggen er nog 1800 in het ziekenhuis met schotwonden, granaatscherven of ademhalingsproblemen door traangas.

De zogenoemde 'Nakba' is traditioneel een onrustige dag, doordat veel Palestijnen de herdenking aangrijpen om te demonstreren. Vanwege het geweld van gisteren hangt er vandaag nog meer spanning om de herdenkingsdag. Hamas dreigde eerder vandaag de wapens op te pakken; het geduld van Hamas-milities zou opraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl