1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe protestdag Palestijnen: 'Als Hamas wapens oppakt, kan het verder escaleren'

In Israël en de Palestijnse gebieden maakt men zich op voor een nieuwe dag vol protesten. Gisteren was een van de bloedigste dagen in jaren. Terwijl premier Netanyahu zijn blijdschap toonde bij de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, openden Israëlische militairen het vuur op Palestijnse betogers aan de grens met Gaza. Daarbij vielen volgens de Palestijnen zeker 58 doden.

Vandaag herdenken de Palestijnen de Nakba, de periode vanaf 1948 waarin honderdduizenden Palestijnen vluchtten of van hun land werden verdreven. "Dit moet de grote protestdag worden, naast gisteren. En toen vielen er tientallen doden in Gaza. De vraag is nu vooral hoe deze protesten verdergaan", zegt correspondent Arlene Gelderblom in het NOS Radio 1 Journaal.

Er wordt gevreesd voor opnieuw een bloedige dag. "Leiders van Hamas in Gaza hebben gezegd dat het geduld van hun milities op raakt. Als zij wapens oppakken, kan het veel verder escaleren. Als dat gebeurt, zal Israël harder ingrijpen met grootschalige luchtaanvallen."

EPA
Een Palestijnse demonstrant staat voor autobanden die in brand zijn gestoken

Een van de organisatoren van het protest van gisteren zegt dat de 58 slachtoffers vandaag begraven zullen worden. Aanvankelijk werd gemeld dat er ook een baby van negen maanden oud om het leven zou zijn gekomen door het geweld, maar artsen in Gaza betwijfelen dat inmiddels. De baby zou al ziek zijn geweest, zei een anonieme arts tegen persbureau AP.

Andere gebieden

Gisteren waren de protesten vooral op de Gazastrook, maar de verwachting is dat ook in andere Palestijnse gebieden vandaag wordt gedemonstreerd. "Arabische dorpen in Israël hebben stakingen en protesten aangekondigd, vanwege het hoge dodenaantal bij de protesten van gisteren. Nakba-dag is altijd al een protestdag, maar de verwachting is dat het vandaag veel groter gaat worden."

Volgens het Israëlische ministerie van Defensie moest er gisteren wel worden ingegrepen omdat Palestijnen het land wilden binnenvallen en daarbij explosieven gebruikten. Ook zou er zijn geschoten op Israëlische troepen.

De vraag is hoe massaal de protesten vandaag zullen zijn. Correspondent Gelderblom zegt dat de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, waar Fatah het voor het zeggen heeft, de laatste weken niet of nauwelijks hebben meegedaan aan de demonstraties. "Vooral in Gaza gingen ze de straat op. Maar dat zal vandaag dus best kunnen veranderen. Ook op de Westelijke Jordaanoever is staking aangekondigd, in potentie kunnen veel mensen gaan demonstreren."

Wat gebeurde er gisteren in Israël?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl