Reuters

De donkere, zwarte wolken boven Gaza typeren de sfeer in de regio: een nieuwe dag van hevige protesten in Israël en de Palestijnse gebieden. En een nieuwe werkdag voor fotograaf Ibraheem Abu Mustafa. "Ik noem deze plaats de plaats des doods, de dood is overal", zegt Mustafa. "Er kan iedere seconde iemand doodgaan."

Het leven van fotograaf Abu Mustafa is een voortdurende worsteling tussen werken en leven op de Gazastrook. Hij is 35 en leeft al zijn hele leven in de stad Khan Younis. "De gebeurtenissen raken me, maar tegelijkertijd probeer ik mijn werk te doen", zegt de fotograaf tegen persbureau Reuters.

Reuters

Gisteren was een van de bloedigste protestdagen in jaren. Er waren gisteren en vandaag verschillende protesten gaande. Enerzijds demonstreren Palestijnen tegen de verhuizing van de nieuwe Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Maar de Palestijnen herdenken vandaag ook de Nakba, de periode vanaf 1948 waarin honderdduizenden Palestijnen vluchtten of van hun land werden verdreven. Het moet de grote protestdag worden, naast die van gisteren. Toen vielen er tientallen doden in Gaza.

Nabestaanden van een omgekomen demonstrant rouwen in Khan Younis om de dood van hun familielid Reuters

Het zijn bekenden van Abu Mustafa die daar demonstreerden. Vlak voordat de demonstraties uit de hand liepen, kwam hij een bekende tegen in een rolstoel. "Vanmorgen zei ik 'hallo' tegen een man en aan het einde van de dag stond ik op zijn begrafenis."

Hoewel het emotioneel soms niet meevalt, werkt het ook in zijn voordeel dat hij in het conflictgebied woont en werkt. Na jaren van observeren heeft hij er naar eigen zeggen een zesde zintuig voor ontwikkeld om op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn, zonder in gevaar te komen.

Zesde zintuig

Hij kent het klappen van de zweep inmiddels voor het maken van een goede foto. "Bij een traangasaanval weet je dat er een reactie van de demonstranten komt. Ze zullen zich afwenden van het gas en zich naar mij toe draaien", zegt de fotograaf. "De witte rookpluim van het traangas in combinatie met de donkere rook van brandende autobanden maakt een sterk beeld."

Toch moet hij soms moeite doen om zijn werk los te zien van zijn emotie. "Elke dag is er opnieuw iets te verslaan, ik heb een gemoedstoestand ontwikkeld om hiermee om gaan."

Een gewonde Palestijnse demonstrant wordt afgevoerd terwijl anderen schuilen Reuters
Een vrouwelijke demonstrant houdt een Palestijnse vlag vast Reuters
Palestijnen schuilen voor kogels en traangas van Israëlische kant Reuters
Een Palestijnse vrouw loopt tussen de brandende autobanden Reuters
Een Palestijn verzamelt autobanden om in brand te steken Reuters
Een demonstrant draagt een autoband terwijl anderen schuilen Reuters

STER reclame