'Kuijt doet alsof Van Bronckhorst een soort loopjongen van hem was'

Aangepast
NOS

"Voor iemand die zijn hele carrière heeft gepraat over het team, gaat dit boek wel heel veel over Dirk Kuijt zélf."

NOS-commentator Arman Avsaroglu is stomverbaasd als hij het boek 'Het geloof in succes' van Dirk Kuijt dichtslaat. En velen met hem. Oud-international Kuijt kijkt een jaar na het behalen van de landstitel met Feyenoord in een biografie terug op zijn carrière en toont zich daarbij opvallend kritisch over trainer Giovanni van Bronckhorst en opvallend positief over zichzelf.

"Dit boek doet afbreuk aan het imago dat Kuijt na zijn laatste wedstrijd had", zegt Avsaroglu in het Sportforum. "Ik heb sterk het gevoel dat hij niet goed heeft ingeschat wat zijn uitspraken voor gevolgen hebben."

Onbetrouwbaar

Kuijt schrijft in zijn boek onder meer dat zijn reserverol in het kampioensjaar hem pissig maakte en dat hij daarover maar niet op één lijn kon komen met de trainer. Ook beweert Kuijt dat hem aan het begin van het seizoen een basisplaats werd gegarandeerd.

"Daarmee noemt hij Van Bronckhorst eigenlijk onbetrouwbaar. Dat is nogal een beschuldiging", aldus Avsaroglu.

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Dit keer zaten journalist Robèrt Misset (de Volkskrant), wieleranalist Danny Nelissen en voetbalcommentator David Endt (Eurosport) aan tafel.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Ook de rest van de tafel snapt niets van de uitspraken van Kuijt. "Fascinerend dit", reageert Volkskrant-journalist Robért Misset. "De beeldvorming van Kuijt was die van ideale schoonzoon, de man die linksback speelde in Oranje en zich ondergeschikt maakt aan het team. Maar het draait dus ook veel om hemzelf."

David Endt, oud teammanager van Ajax, begrijpt vooral de timing van Kuijt niet. "Naïef als hij niet beseft wat dit losmaakt. Een sportman moet veel langer wachten op iets wat lijkt op memoires. Dan kun je dingen veel beter in perspectief plaatsen."

Misset: "Tuurlijk heeft Kuijt in de kleedkamer het nodige betekend, maar hij maakt er nu van dat het allemaal van hem was. En dat van Bronckhorst een soort loopjongen was die zijn opdrachten uitvoerde. Bizar."

Endt: "Maar dit is natuurlijk ook de truc om het boek te verkopen..."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Kuijt doet alsof Van Bronckhorst een soort loopjongen van hem was'

Aan tafel wordt ook de tweede degradatie in vier jaar tijd van Roda JC uit de eredivisie besproken. Wielerjournalist Danny Nelissen heeft Limburgse roots en bracht het onderwerp ter sprake op een terras in Kerkrade. "Dat had ik beter niet kunnen doen", zegt hij. "Het ligt nogal gevoelig."

"De degradatie stond in de sterren geschreven", reageert Endt. "Als je ziet hoe ze speelden, hoe ze ontsnapten de laatste jaren, dan moest er een moment komen dat het misging."

Misset verbaasde zich vooral over het interview na afloop van trainer Robert Molenaar, die zei dat hij nooit rekening had gehouden met degradatie. "Beste man, je speelt nacompetitie, dan móet je rekening houden met degradatie."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Degradatie van Roda JC stond in de sterren geschreven'

De Volkskrant-journalist wijst ook op de geldzorgen van de laatste jaren in Kerkrade. "Net nu ze eindelijk rust aan het front hebben, moeten ze de rotzooi opruimen van jaren geleden."

Nelissen zag een elftal dat verkrampte, ondanks de goede reeks aan het einde van de competitie. "Als het dan ineens moet, dan kunnen ze het niet. En dan is sport hard en zijn ze dus niet goed genoeg."

"De erosie was al jaren bezig. Op een gegeven moment zak je dan door de grond", aldus Endt, die een lastig jaar verwacht voor de Koempels. "Het wordt moeilijk om je te herpakken in de Jupiler League met veel ploegen die willen promoveren."

STER Reclame