Oranje onder 17 laat het grote Oranje zien hoe het moet

Aangepast

Volgers van het Nederlands elftal beleven zware tijden. Ook deze zomer tijdens het wereldkampioenschap in Rusland schittert Oranje door afwezigheid.

Maar het is niet overal kommer en kwel. Sterker nog, in de leeftijdsklasse tot 17 jaar behoort Oranje al jaren tot de beste van Europa. In de afgelopen acht jaar won deze leeftijdsgroep al twee Europese titels. En daar zou zomaar eens een derde bij kunnen komen.

Kees van Wonderen als trainer van Oranje -17 ANP Pro Shots

Afgelopen week maakte het Nederlands elftal onder 17 indruk bij het EK in Engeland. In een poule met Duitsland (3-0), titelverdediger Spanje (2-0) en Servië (2-0) won Oranje alle wedstrijden en kreeg het zelfs geen doelpunt tegen. Maandagavond wacht Ierland in de kwartfinales.

"We zijn zeker goed bezig", vertelt bondscoach en oud-Feyenoorder Kees van Wonderen. "Zeker in een poule met grootmachten als Duitsland en Spanje. Als je dan alle duels wint met zulke cijfers is dat mooi om te zien."

Buitenland

Hoewel nog geen enkele speler zijn debuut maakte in het betaalde voetbal wordt er ook aan deze jongens getrokken door de grote buitenlandse topclubs. Zo maakte spits en aanvoerder Daishawn Redan afgelopen zomer de overstap van de jeugdopleiding van Ajax naar die van Chelsea.

Redan werd bij Ajax gezien als een van de grootste talenten. De spits scoorde makkelijk in verschillende jeugdelftallen en ook bij Chelsea zet de aanvaller die lijn voort.

Daishawn Redan namens het Nederlands elftal onder 17 ANP

Zo speelde Redan voor Chelsea al vijf wedstrijden in de Youth League (de jeugdvariant van de Champions League). Met vier doelpunten had hij een belangrijk aandeel in de finaleplaats van zijn ploeg.

Door zijn opvallende prestaties speelde Redan met zijn zeventien jaar dit seizoen ook al zes wedstrijden in het onder 23-team van de Londenaren. En ook daar was het raak. Vijf keer maar liefst.

Het is dan ook geen geheim zijn dat ze in Londen erg gecharmeerd zijn van de Nederlander.

Niemandsland

Toch blijft de vraag waarom deze speler niet te zien is op de Nederlandse velden. Eerder uitte bondscoach Ronald Koeman en directeur betaald voetbal Eric Gudde hun zorgen over het (te) vroeg vertrekken van talenten.

Ook Van Wonderen ziet hoe belangrijk het is voor talenten om te blijven. "De ontwikkeling van spelers is enorm belangrijk. En de belangrijkste stap die de jongens maken, is van 19 jaar naar het eerste elftal. Die stap maak je in Nederland wat makkelijker. Je maakt dan sneller kans op minuten."

Oranje onder 17 voor aanvang van de wedstrijd tegen Italië onder 17 eerder dit jaar ANP

"Als je naar het buitenland naar een grote club gaat, moet je gewoon achter in de rij aansluiten. Op gegeven moment kom je dan in een soort niemandsland terecht waarin je je niet meer ontwikkelt. En dat is een gevaarlijke periode."

Maar dat geldt niet voor elke speler, aldus Van Wonderen. "Voor sommige jongens is het misschien wel goed om die stap te maken. Om weg te zijn uit de omgeving hier in Nederland en te leren wat het is om profvoetballer te zijn in een andere cultuur. En om te leren op jezelf te zijn. Daarvan is Redan misschien wel een voorbeeld."

"Het is niet per definitie altijd slecht of altijd goed. Je moet dat echt per individu bekijken."

10 toernooien, 4 finales

Oranje onder 17 voelt zich dus thuis op de jaarlijkse Europees kampioenschappen. Van de laatste tien edities haalde Oranje vier keer de finale (2009, 2011, 2012 en 2014), waarvan het er twee (2011, 2012) won. Dat zijn cijfers waar alleen Duitsland zich mee kan meten. En die wonnen in deze periode slechts één titel.

"Je hebt altijd te maken met verschillende lichtingen van de verschillende landen", vervolgt Van Wonderen. "Er is altijd veel concurrentie. Maar hoe verder we komen op het EK hoe beter het is voor hun ontwikkeling. Dat is ook het voornaamste in deze leeftijdscategorie."

STER Reclame