Koeman over vertrek talenten: verantwoordelijkheid bij spelers

Het is al jaren een trend: jonge spelers die, na pas een of twee seizoenen in de eredivisie te hebben gespeeld, naar het buitenland vertrekken. Tijdens de komende transferperiode dreigt hetzelfde te gebeuren en dat baart bondscoach Ronald Koeman zorgen.

De voorbeelden van spelers die - met de wetenschap van nu - te vroeg het buitenland hebben opgezocht, zijn talrijk. De bankrekening liep vol, maar het aantal speelminuten bleef beperkt.

Neem Riechedly Bazoer, Ricardo Kishna, Jaïro Riedewald, Anwar El Ghazi, Kenny Tete en Ouasim Bouy. Of al langer geleden Royston Drenthe, Nacer Barazite en Collins John. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden.

Justin Kluivert met David Neres ANP

Kluivert

Nu heeft het er alle schijn van dat Justin Kluivert zijn geluk gaat beproeven in een grote buitenlandse competitie. En dat terwijl de 19-jarige buitenspeler pas één volledig seizoen in de eredivisie heeft gespeeld. Ruim een jaar geleden maakte hij zijn debuut voor Ajax.

"Het is jammer en geen goede situatie voor het Nederlandse voetbal", benadrukt Ronald Koeman. "Wij kunnen advies geven: denk hieraan, aan de consequenties. Maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de spelers zelf, hoe jong ze ook zijn."

De bondscoach maakt zich zorgen over de ontwikkeling. "Hoe eerder jonge spelers weggaan, hoe minder het niveau in de eredivisie gaat worden. Maar het ligt ook aan het feit dat we de race hebben verloren ten opzichte van het buitenland."

Koeman heeft echter zelf ook ervaren dat er in het buitenland een veelvoud van de salarissen in de eredivisie wordt betaald. "Eigenlijk zou het sportieve de belangrijkste reden moeten zijn. Maar je hebt ook te maken met familie: er staat een prijskaartje tegenover."

Gudde: Man City en PSG hebben selecties van tientallen spelers

Eric Gudde, directeur betaald voetbal bij de KNVB, had bij Feyenoord al te maken met de trend. "Grote clubs als Manchester City en Paris Saint-Germain beschikken over selecties van tientallen spelers, die ze vervolgens overal gaan weghalen en uitlenen", aldus Gudde.

"Dat betekent dat ook Nederlandse talenten, in onze ogen, veel te vroeg weggaan. En dat is erg triest voor welke club dan ook. Voordat we ze een paar seizoenen in het eerste elftal hebben gezien, waaieren ze al uit naar het buitenland."

Gudde ziet meer in een andere route: eerst uitblinken in de eredivisie, volwaardig international worden en dan als volwaardig international naar het buitenland.

STER reclame