Bertens ten onder in spannende finale tegen Kvitová

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2Bertens ten onder in spannende finale tegen Kvitová

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2Bertens: alles in het hoofd en lichaam stuk rustiger

Tennisster Kiki Bertens is er niet in geslaagd het sterk bezette WTA-toernooi in Madrid op haar naam te schrijven. In een spannende finale ging ze in drie sets (6-7 (6), 6-4, 3-6) onderuit tegen Petra Kvitová, die het toernooi voor de derde keer won.

Vanwege de harde wind worstelden beide speelsters met hun opslag in de eerste set. Toch leverden ze slechts een keer hun service in.

De als tiende geplaatste Tsjechische deed dat als eerste, maar Bertens kon de 4-2 voorsprong niet vasthouden en Kvitová kwam snel weer langszij (4-4).

Kiki Bertens in gesprek met coach Raemon Sluiter AFP

Na een peptalk van coach Raemon Sluiter zocht de iets te voorzichtig spelende Bertens meer de aanval. Dat had in de tiebreak nog geen succes, maar in de tweede set, toen het dak dicht was, dicteerde ze het spel.

Bertens verspeelde daarin op eigen opslag slechts zeven punten en tekende voor maar liefst veertien winners.

Slopende derde set

Ook in het begin van de derde set bepaalde Bertens het spel, maar ze kreeg de zichtbaar vermoeide Kvitová er niet onder.

Bertens liet In de openingsgame drie breekkansen onbenut, waarna ze zelf alle zeilen moest bijzetten om drie breakpoints weg te werken.

In de vijfde game capituleerde ze alsnog, toen ze op breakpoint tegen een dubbele fout sloeg. Bertens brak direct terug naar 3-4, maar zag de Tsjechische een game later alsnog de beslissende break plaatsen.

De ervaren Kvitová, die het toernooi in 2011 en 2015 won en daarnaast ook twee keer op Wimbledon zegevierde, serveerde de partij vervolgens op love uit.

Petra Kvitová is blij met haar zege op Kiki Bertens AFp

Flink geldbedrag

Kvitová mag 1.000 punten en ruim een miljoen euro in ontvangst nemen: 1.190.490. Bertens ontvangt een cheque van 583.725 euro.

Het toernooi van Madrid behoort tot de vier grootste toernooien naast de grandslams en de WTA-Finals. Door deze prestatie is Bertens vanaf maandag de nummer 15 van de wereldranglijst. Nog nooit eerder stond ze zo hoog. Tot dusver was de 18de plaats (vorig jaar mei) de hoogste ranking in haar carrière.

Alleen Betty Stöve en Brenda Schultz-McCarthy haalden ooit een hogere ranking. Stöve was de nummer vijf van de wereld in juli 1977 en Schultz-McCarthy reikte in mei 1996 tot de negende plek van de wereld.

STER Reclame