NOS NieuwsAangepast

Vorig jaar botsten vliegtuigen en drones zes keer bijna op elkaar

In 2017 zijn er zes meldingen geweest van ernstige incidenten waarbij vliegtuigen bijna in botsing zijn geraakt met een drone. Twee incidenten waren in de verkeersluchtvaart. Dat bevestigt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na berichtgeving door RTL Nieuws. Ook dit jaar was er nog een melding van een drone die dicht in de buurt kwam van een sportvliegtuigje.

Op basis van de cijfers van de OVV kan worden vastgesteld dat er de afgelopen jaren een forse stijging was van het aantal ernstige incidenten met drones. Vorig jaar waren er voor het eerst meldingen van drones die in de weg vlogen in de verkeersluchtvaart. Toen scheerde er onder meer boven Hellevoetsluis een drone langs een Boeing 737 die op dat moment de daling naar Schiphol had ingezet.

Het aantal meldingen van 'serieuze incidenten' met drones (Bron: OVV)

2013 2014 2015 2016 2017 2018
Kleine luchtvaart 1 2 0 0 4 1
Verkeersluchtvaart 0 0 0 0 2 0

Een voorval wordt door de OVV als ernstig incident bestempeld als de omstandigheden hadden kunnen leiden tot een ongeval. Die gevallen onderzoekt de onderzoeksraad, maar omdat dronebestuurders vaak niet getraceerd kunnen worden, blijft het veelal bij een waarneming.

Onvoldoende bewust van risico's

In maart zeiden vertegenwoordigers van de luchtvaartsector, defensie en de politie bij een hoorzitting in de Tweede Kamer dat dronevliegers zich onvoldoende bewust zijn van de risico's. Het aantal hobbyvliegers in Nederland wordt op 100.000 geschat en neemt snel toe. Vaker dan professionele dronepiloten raken zij bij incidenten betrokken.

Verkopers van drones zijn niet verplicht om consumenten te vertellen wat ze wel en niet mogen met hun drone. Voor privégebruik is een vergunning ook niet verplicht.

Bij de hoorzitting in de Tweede Kamer werd geopperd dat nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen helpen om incidenten te voorkomen. Zo kunnen slimme gps-systemen drones blokkeren wanneer ze proberen op te stijgen in de buurt van een luchthaven en bestaat er een app waarmee dronepiloten kunnen zien wat de regels zijn in het gebied waar ze willen vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl