Najib Razak werd deze week verslagen bij de parlementsverkiezingen
NOS NieuwsAangepast

Uitreisverbod voor verslagen premier Maleisië

Oud-premier Najib Razak van Maleisië mag het land niet uit. Najib werd deze week verslagen bij parlementsverkiezingen en gevreesd wordt dat hij het land wil ontvluchten om een rechtszaak vanwege corruptie te ontlopen.

Najib verloor de macht aan de 92-jarige Mahathir Mohamad, die donderdag werd beëdigd als nieuwe premier. Mahathir heeft meermaals gezegd dat hij een onderzoek wil instellen naar het corruptieschandaal waarbij Najib betrokken zou zijn.

De zaak draait om een overheidsfonds waaruit Najib honderden miljoenen dollars in eigen zak zou hebben gestoken. De voormalige premier ontkent schuld.

Vakantie

Vannacht lekte uit dat Najib het land wilde verlaten, waarna hij dat in een verklaring op Facebook bevestigde. Hij schreef dat hij en zijn gezin op vakantie zouden gaan. Even later kwamen de Maleisische autoriteiten met een uitreisverbod voor Najib en zijn vrouw.

De oud-premier heeft inmiddels gezegd dat hij het uitreisverbod zal respecteren en in Maleisië zal blijven. Ook heeft hij zijn functie als leider van zijn partij neergelegd.

'Volgende premier' bijna uit de cel

Inmiddels is ook bekend dat de opgesloten oppositieleider Anwar Ibrahim een koninklijk pardon krijgt. Anwar had met Mahathir een alliantie gesmeed in de aanloop naar de verkiezingen. De afspraak was: als Mahathir wint, wordt Anwar vrijgelaten. Vervolgens zal de 92-jarige terugtreden en wordt Anwar premier.

De 70-jarige oppositieleider zit momenteel een celstraf uit van vijf jaar uit wegens sodomie. Hij heeft altijd ontkend en noemde zijn opsluiting een politieke zet. Anwar wordt gezien als een charismatisch leider die de oppositie de afgelopen jaren in stapjes naar de overwinning heeft geleid.

Anwars dochter heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat hij dinsdag vrijkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl