NOS NieuwsAangepast

Maleisië krijgt oudste regeringsleider van de wereld (92)

De verkiezingen in Maleisië zijn gewonnen door de 92-jarige oud-premier en oppositieleider Mahathir Mohamad. Daarmee krijgt het land voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië, ruim zestig jaar geleden, een andere regeringscoalitie dan het Barisan Nasional (Nationaal Front).

Mahathirs coalitie Pakatan Harapan (Alliantie van Hoop) staat momenteel op 112 zetels. Dat is voldoende voor de absolute meerderheid in het parlement in Maleisië, dat 222 zetels telt. Als Mahathir premier wordt, is hij de oudste gekozen regeringsleider van de wereld.

Op een persconferentie stond Mahathir de pers ontspannen te woord. Hij maakte wat grappen:

92-jarige Mahathir grapt op persconferentie

Mahathir bestuurde Maleisië al eerder van 1981 tot 2003. In die periode werd hij geroemd om het moderniseren van het land en gevreesd om zijn harde hand.

Het is nog onduidelijk wanneer Mahathir beëdigd wordt. Het koninklijk paleis laat weten dat een inauguratie in ieder geval niet op donderdag plaatsvindt.

Zittend premier Najib Razak zegt dat hij "het oordeel van het volk" accepteert. Wel zegt hij dat het aan de koning is om te bepalen wie de volgende premier wordt, aangezien geen enkele partij een absolute meerderheid heeft behaald.

Corruptie

De overwinning van de oppositie kwam als een verrassing. In peilingen werd de zittende regeringscoalitie steevast aangemerkt als favoriet.

Mahathir maakte in zijn campagne handig gebruik van het corruptieschandaal rond premier Najib Razak. Hij wordt sinds 2015 beschuldigd van het overhevelen van geld uit een overheidsfonds naar zijn eigen bankrekeningen. Dat zette kwaad bloed bij veel Maleisiërs.

Het corruptieschandaal was voor Mahathir reden zijn oude partij te verlaten, over te stappen naar de oppositie en in de verkiezingen te strijden tegen zijn voormalige pupil Najib.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl