Trump en Kim Jong-un ontmoeten elkaar op 12 juni in Singapore
De leiders van Noord-Korea en de Verenigde Staten ontmoeten elkaar op 12 juni in Singapore. Dat heeft de Amerikaanse president Trump op Twitter gezegd.
Vorige maand had Kim Jong-un al een historische ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Officieel zijn die landen nog steeds in oorlog met elkaar. Sinds Trumps inauguratie liep de spanning over het Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma hoog op.
Deze week was de Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken in Noord-Korea om de details van de ontmoeting te regelen met het Noord-Koreaanse regime.
Waarom de ontmoeting er komt
De details over de historische ontmoeting volgden kort op de aankomst in Amerika van drie door Kim Jong-un vrijgelaten gevangenen, Amerikanen van Koreaanse afkomst.
Volgens NOS-correspondent Arjen van der Horst was die vrijlating een noodzakelijke voorwaarde. "Trump zei afgelopen nacht dat hij de top alleen maar wilde laten doorgaan als de drie Amerikanen zouden worden vrijgelaten. Dit maakt dus die weg vrij voor de ontmoeting in Singapore."
Trump bedankte de Noord-Koreaanse leider voor die vrijlating en zei dat hij gelooft dat Kim Jong-un "echt een akkoord wil bereiken" tijdens hun komende top. "Ik denk echt dat hij iets wil doen", zei Trump.
Eerste keer
Het is voor het eerst dat een zittende Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea elkaar ontmoeten. De twee zullen onder meer praten over de ontmanteling van het nucleaire programma van Noord-Korea.
"Het is geen geheim wat de belangrijkste eis is van de Amerikanen: volledige nucleaire ontwapening van Noord-Korea", zegt Van der Horst. "Alle testfaciliteiten moeten verdwijnen. En ze moeten ook alle bestaande kernwapens opgeven."
En de VS zou met nog een aantal aanvullende eisen zijn gekomen. "Ze willen dat Noord-Korea ook niet langer uranium kan verrijken voor vreedzame doeleinden. En het land moet massavernietigingswapens ook opgeven. Over dat laatste zijn wel wat irritaties ontstaan in Pyongyang, begrijpen we. Dus dat zou weleens een mogelijk obstakel kunnen zijn."
Trump te gretig?
De vooraanstaande Democratische senator Chuck Schumer waarschuwt dat Trumps enthousiasme over de vrijlating van de mannen het Amerikaanse buitenlandse beleid ondermijnt. Die vrijlating is volgens Schumer "helemaal geen geweldige prestatie" van Kim Jong-un, "want ze hadden nooit gevangen genomen mogen worden."
Schumer wil dat Trump heldere en controleerbare afspraken met Noord-Korea maakt om het land te ontwapenen, maar hij heeft daar geen vertrouwen in. "Ik ben bang dat de gretigheid van deze president om een deal te sluiten, daarvoor geprezen te worden en op de foto te gaan, ertoe leidt dat het geen goed of duurzaam akkoord wordt" zei hij in de Amerikaanse Senaat.