NOS NieuwsAangepast

Auto bedolven door lava op Hawaï, mogelijk nieuwe evacuaties

Lava overspoelt auto op Hawaï

In het gebied rond de Hawaïaanse vulkaan Kilauea ontstaan nog steeds nieuwe scheuren in de grond. De autoriteiten sluiten daarom niet uit dat er op korte termijn meer mensen geëvacueerd worden, boven op de 1700 omwonenden die hun huis al hebben verlaten.

Tot nu toe zijn 35 gebouwen in het gebied verwoest. De meeste daarvan zijn huizen. Er zijn nog geen berichten over menselijke slachtoffers. De politie arresteerde twee mensen die politiebevelen bij een wegafzetting negeerden.

De lava stroomt intussen verder door de straten van de dorpen rond de krater. Steeds meer gebouwen en auto's worden door het vloeibare gesteente bedolven.

Hawaïaanse mythologie

Bewoners die zijn geëvacueerd, mogen overdag af en toe terugkeren naar hun huis om bijvoorbeeld medicijnen of achtergebleven huisdieren op te halen.

Niet iedereen in het gebied werkt mee aan de evacuatie. De 61-jarige Cheryl Griffith weigert haar woonplaats te verlaten, ook al wordt deze van alle kanten bedreigd door lava. "Ik houd van deze plek. Ik woon hier al heel lang en ik ben niet iemand die ergens voor wegrent", zegt ze tegen persbureau AP.

Ze zet een plant in een grote scheur in de grond. Dat is een offer aan Pele, de vulkaangodin in de Hawaïaanse mythologie, zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl