Een bewoner kijkt naar opspattend lava
NOS NieuwsAangepast

'We dachten dat het gevaar van vulkaan op Hawaï te verwaarlozen was'

Leilani Estates is een rustige groene buurt op het meest oostelijke punt van Hawaï. Er staan grote gezinsvilla's en hier wonen veel gezinnen met kinderen, maar ook pensionado's die hier rustig hun oude dag hoopten te slijten.

Deze week stroomde lava hun woonwijk binnen, na uitbarstingen van de vulkaan Kilauea. Ruim 1500 mensen moesten hun huis verlaten.

Toen de 72-jarige Betty Long en haar man hun huis kochten, moesten ze kiezen tussen een verzekering tegen vulkaanuitbarstingen of één tegen orkanen. Ze kozen het laatste. Daar hebben ze nu spijt van.

In de opvanglocatie waar Betty zit, maakt ze zich grote zorgen om haar echtgenoot: "Hij is, net als veel van onze buren, bang voor plunderaars. Daarom weigert hij pertinent het huis te verlaten. Gelukkig zijn de honden bij hem." Ze is bang dat haar man onwel wordt van de giftige stoffen in de lucht, hoge concentraties zwavel die ademhalingsproblemen en huidirritatie veroorzaken.

huis in Leilani Estates

De situatie levert haar buurman Henry ook veel stress op. "Ons huis hier is onze investering voor de toekomst. Dit was onze droom voor onze oude dag. Als het huis afbrandt is het een nachtmerrie, dan is alles weg."

Volgens de 58-jarige Keone Kalawe, die al zijn hele leven op Hawaï woont, hoort het gerommel van de vulkaan bij het leven op het eiland. "Als klein jongetje moest ik in de jaren 60 mijn dorpje Kapoho verlaten na een hevige vulkaanuitbarsting. Mijn hele familie moest ergens anders opnieuw beginnen." De afgelopen drie decennia heeft hij meerdere uitbarstingen meegemaakt. "In zo'n geval moeten de mensen gewoon een stapje opzij doen", is zijn nuchtere constatering.

Als de vulkaan uitbarst, moeten de mensen gewoon een stapje opzij doen.

Keone Kalawe, inheemse bewoner

De 61-jarige Lee Begaye woont nu acht jaar op de vulkaan. "Het is net of er een enorme slang onder het huis beweegt", vertelt ze. "Er lopen natuurlijke lavagangen onder de grond, ontstaan tijdens eerdere uitbarstingen. Onze kavel is een gatenkaas."

Kippen vrijgelaten

Ook Julie Woolsey moest haar huis halsoverkop verlaten toen een paar honderd meter van haar huis lava uit het wegdek begon te stromen. Ze heeft haar kippen vrijgelaten en woont nu voorlopig met haar hond, dochter en kleinzoon bij de schoonouders van haar dochter.

"Toen we dit kavel elf jaar geleden kochten, wisten we dat we gingen bouwen op een actieve vulkaan. Maar we dachten dat het gevaar van de vulkaan te verwaarlozen was." Ook toen de overheid een paar dagen geleden haar adviseerde haar spullen te pakken, verwachtte ze dat het wel mee zou vallen. "Ik probeer moed te houden, maar dat is moeilijk."

Op steeds meer plekken in Leilani Estates stroomt lava uit de weg. Zeker twee huizen zijn verwoest door de lava en de aardbevingen.

Aardbeving op Hawaï: 'Dit gaat niet stoppen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl