Tom Dumoulin
NOS WielrennenAangepast

In de luwte en goed in z'n vel gaat Dumoulin op naar Italië

De Giro d'Italia heeft Israël na drie etappes verlaten en gaat dinsdag verder in Italië met een pittige etappe door de heuvels van Sicilië. De komende drie weken wachten nog veel meer beklimmingen, waaronder enkele iconische, zoals die van de Etna, de Zoncolan en de Jafferau.

In de openingstijdrit in Jeruzalem was Tom Dumoulin een klasse apart. Wat zegt dat over zijn benen in de bergen? "Je kan stellen dat hij goed in zijn vel zit", zegt ploegleider Marc Reef. "Maar het is moeilijk te zeggen hoe de verhoudingen liggen, want er zijn jongens die minder goed zijn in de tijdrit, maar beter zijn in de bergen."

Wat kan Dumoulin in de bergen met zijn snelle tijdritbenen?

Feit is wel dat belangrijke concurrent Chris Froome al 38 seconden achterstand heeft op de Nederlander, die zaterdag na een dag in het roze zijn eerste plaats in het klassement alweer afstond aan Rohan Dennis. Met slechts een seconde verschil wisselde de leiderstrui van eigenaar. Een actie waar Dumoulin allerminst rouwig om was.

"Laten we het zo zeggen", legt Reef nog eens uit. "BMC (de ploeg van Dennis, red.) heeft zijn kans gegrepen en wij hebben ze daarbij geen strobreed in de weg gelegd. Zij hebben daarna hard moeten werken om de koers te dragen, terwijl wij ons op Tom konden concentreren."

"En bij Froome zal het gevoel niet top zijn", vervolgt Reef. "Maar we krijgen nu drie hele lastige ritten op Sicilië en dat gaat de hele Giro zo door. Er kan nog zoveel gebeuren."

Op naar Italië

Uiteraard zal Dumoulin op enig moment de roze trui weer willen heroveren, maar voorlopig zoekt hij de luwte op. Reef: "Hij is de eerste drie ritten goed doorgekomen. Een mooie zege, een dag in het roze en nu tweede in het klassement. Op naar Italië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl