NOS WielrennenAangepast

Dumoulin niet rouwig om verlies roze trui

Voorlopig blijft de teller van Tom Dumoulin steken op zeventien roze truien. Hij verloor het kleinood in de tweede Giro-etappe naar Tel Aviv aan de Australiër Rohan Dennis.

En daar is de Nederlander niet echt rouwig om. "Tuurlijk, wat extra roze truien in de kast is altijd leuk", zegt de winnaar van de tijdrit net na de finish, "maar misschien is dit over drie weken bezien wel beter."

Dumoulin niet rouwig om kwijtraken roze trui

Dumoulin en Sunweb maakten er al geen geheim van: ze gingen niet koste wat kost de trui verdedigen. Dus konden Dennis (BMC) of Victor Campenaerts (Lotto-Fix All) volop voor het roze gaan.

Dat gebeurde ook. Dit is wat Dumoulin voor de start zei: "Er zijn bonificatieseconden te verdienen en Dennis en Campenaerts staan op twee seconden. Als zij er per se voor willen gaan en ze steken er hun hele hebben en houden in, dan kost het ons energie om dat te verhinderen en dat willen we niet."

Beide hardrijders roerden zich. "Campenaerts probeerde in de ontsnapping te gaan, maar dat liet BMC niet gebeuren. Toen wist ik al hoe laat het was," zei Dumoulin.

Dennis heeft nu geel, rood en roze

Er reden wel drie renners weg (Lars Bak, Davide Ballerini en Guillaume Boivin), maar nog voor de bonificatieseconden op te rapen lagen, reed BMC het gat van circa drie minuten weer dicht. Vervolgens spurtte Dennis naar de seconden. "Dit scheelt, we hoeven de koers nu niet te controleren."

Dennis kon ondertussen zijn geluk niet op; hij completeerde zijn verzameling van leiderstruien in grote rondes.

Dennis heeft na geel en rood nu ook roze

Een tweede Nederlandse ritzege op rij was overigens niet geheel ondenkbaar. Danny van Poppel is, op papier, één van de beste sprinters in de Giro. Maar de vorm was er zaterdag niet. "Nee dit was niet goed", verzuchtte de Lotto-Jumbo-renner.

Van Poppel: ik was niet top

"Ik zat wel heel goed, maar ik was niet top. Dat merkte ik al de hele dag. Ik kwam iets te vroeg op kop, dat was nog niet zo heel erg, maar mijn benen liepen helemaal vol toen ik aan moest pikken in die trein naast mij. Toen was het over en uit."

Van Poppel zag Viviani naar de ritzege spurten. De Italiaan van QuickStep moest eerst Jakub Mareczko counteren alvorens hij zijn handen in de lucht kon steken.

Van Poppel: ik was niet top

"Alle druk lag op mijn schouders. Het was een chaotische finish, maar ik had vertrouwen en ik ben erg blij met hoe het ging. Ik koos het juiste wiel op het juiste moment."

Viviani in het paars

Viviani, die zijn tweede ritzege boekte in de Giro (bij de eerste troefde hij Moreno Hofland af in Genua, 2015), heeft zijn zinnen gezet op het puntenklassement. Daar hoort sinds dit jaar weer een paarse trui bij in plaats van een rode.

"Ik pakte al wat punten onderweg. Het zou een droom zijn om de puntentrui te winnen. Cipollini en Petacchi hebben deze ook gedragen in het verleden."

Viviani opgelucht na zege in Tel Aviv

Zondag de laatste etappe door Israël. De rit begint om 11.30 uur Nederlandse tijd en leidt de renners van Be'er Sheva naar Eilat over 229 kilometer. Met Dennis in het roze, Viviani in het paars, Enrico Barbin in de blauwe bergtrui en Maximillian Schachmann in de witte jongerentrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl