NOS NieuwsAangepast

Eén jaar Macron: van de Fransen krijgt hij het voordeel van de twijfel

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Als er nu in Frankrijk verkiezingen worden gehouden, zou Emmanuel Macron aanzienlijk méér stemmen krijgen dan toen hij precies een jaar geleden tot president werd gekozen, blijkt uit een recente peiling. Maar als gevraagd wordt naar zijn beleid, zegt bijna 60 procent van de Fransen dat ze ontevreden zijn over hun president. Dat blijkt uit weer een andere peiling.

"Die twijfels zijn logisch", zegt Hugues Renson, vice-voorzitter van de Franse Tweede Kamer en een partijgenoot én vertrouweling van Macron. "De Fransen zijn ongeduldig. Tijdens de verkiezingscampagne heeft de president veel beloftes gedaan. En de Fransen willen ook snel resultaten zien. Ze willen geen hoogdravende verhalen, ze willen de bewijzen zien dat het beleid iets oplevert, dat hun dagelijks leven verbetert."

En daarvoor is het nog te vroeg, zeggen vriend en vijand. Macron heeft er pas één jaar opzitten en er nog vier te gaan. De president heeft er sinds zijn verkiezing prioriteit aan gegeven om de ingezakte Franse economie weer vlot te trekken. "Voor je rijkdom kunt verdelen, moet je eerst rijkdom creëren", zegt Renson.

Macron heeft in Frankrijk wel een geheel nieuwe dynamiek ontketend met vergaande hervormingen.

Hugues Renson

Daarom kwam er lastenverlichting voor bedrijven en werden de regels soepeler om personeel aan te nemen en te ontslaan. Bedrijven kunnen zo makkelijker ondernemen, is het idee van Macron. Maar dat levert pas op termijn resultaten op voor de 'gewone' Fransen in de zin van werkgelegenheid, groei en koopkrachtverbetering. Veel kiezers hebben daardoor in dit eerste jaar het gevoel gekregen dat Macron een 'rechtse' president is. Hij zou vooral bedrijven en rijke Fransen douceurtjes geven.

"Macron heeft in Frankrijk wel een geheel nieuwe dynamiek ontketend met vergaande hervormingen. De belangrijkste is misschien wel die hervorming van de arbeidsmarkt. Dat was een verkiezingsbelofte en die heeft hij heel snel ingelost", zegt onderzoekster Blanche Leridon van de Franse denktank Institut Montaigne. Het instituut zette een analyse online van het eerste jaar van Macron.

Een rapportcijfer kunnen we de president nog niet geven, zegt Leridon. "Daar is het nog veel te vroeg voor." Macron heeft veel in werking gezet, maar veel verkiezingsbeloftes en maatregelen zijn ook nog in de maak en vele andere laten zelfs nog volledig op zich wachten, constateert de onderzoekster.

En kritiek is er ook, bijvoorbeeld op het huishoudboekje van de overheid. "Macron beloofde dat hij 120.000 ambtenarenposten zou schrappen. Daardoor zouden de uitgaven omlaag gaan. Maar op dat punt heeft de president nog vrijwel niks gedaan", legt de onderzoekster uit.

Sterk, daadkrachtig en vastberaden

Er is overigens een punt waar de Fransen wél massaal hun steun uitspreken voor de president. Hij komt sterk, daadkrachtig en vastberaden over, vinden ze. Macron weet wat hij wil en geeft niet meteen toe aan eisen van vakbonden of spoorpersoneel als die de straat op gaan.

En die daadkracht toont hij ook op het internationale toneel. Gesprekken met Poetin, de vriendschap met Merkel, het handje-drukken met Trump: bijna 6 op de 10 Fransen zegt blij te zijn dat Macron Frankrijk weer internationaal op de kaart heeft gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl