Tafel Studio Voetbal 6 mei 2018
NOS VoetbalAangepast

Het slotakkoord in de eredivisie: arme John van 't Schip

Studio Voetbal opent zondagavond met PEC Zwolle. De positieve verrassing van de eerste seizoenshelft sloot een teleurstellende tweede seizoenshelft af met een 6-0 nederlaag bij AZ.

Een tweet van voorzitter Adriaan Visser zorgde na de wedstrijd voor verbazing, ook bij trainer John van 't Schip. "Ondanks de vooraf gehoopte plek 9, vraagt dit wel om een serieuze analyse van onze ervaren technische staf!", stelde de voorzitter op Twitter.

"Hoe haal je het in je hoofd?", vraagt NOS-commentator Arno Vermeulen zich af. "Dit slaat nergens op", zegt Kees Jansma. "Heeft hij met de Kerst ook een tweet gestuurd om de technische staf een pluim te geven?"

'Tweet PEC-voorzitter slaat nergens op'

"Ik zou me drukker maken om de selectie voor komend seizoen", aldus oud-international Pierre van Hooijdonk. "Er dreigt een leegloop. Dit is zo'n slecht signaal naar de achterban. Supporters zijn al opportunistisch en dan gaat de voorzitter hetzelfde doen."

Visser nuanceerde zijn eerste tweet alweer snel: "Even voor de goede orde, een serieuze evaluatie betekent wat mij betreft, dat we dat met elkaar doen, en zeker niet dat de positie van wie dan ook bij PEC Zwolle ter discussie staat."

Vermeulen is echter niet overtuigd: "Dit maakt het wat mij betreft niet beter."

'Jahanbakhsh en Weghorst als Ricciardo en Verstappen'

PEC werd zondag slachtoffer van de dadendrang van twee ontketende spitsen van AZ, beiden jagend op de topscorerstitel. Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst. "Arme John van 't Schip...", zegt Jansma.

"Ze leken wel Daniel Ricciardo en Max Verstappen", stelt presentator Tom Egbers, doelend op de ogenschijnlijke rivaliteit tussen de teamgenoten. "Een genot om naar te kijken", aldus Jansma. "Er zit een geweldige drive in die gasten."

"Het is een beetje krom", zegt oud-international Pierre van Hooijdonk. "De topscorerstitel gaat normaal gesproken naar een typische nummer 9, die Weghorst is."

'Jahanbakhsh waanzinnig compleet'

Met drie goals besliste Jahanbakhsh uiteindelijk de strijd in zijn voordeel. De Iraniër werd met 21 doelpunten topscorer van de eredivisie, voor Bjørn Johnsen (19), Steven Berghuis (18) en Wout Weghorst (18). "Dat voelt misschien als een nederlaag voor Weghorst", zegt Van Hooijdonk. "Hij verliest niet van Huntelaar of Nicolai Jørgensen, maar van zijn eigen rechtsbuiten."

"Jahanbakhsh bewijst dat je als rechtspoot op rechtsbuiten ook gewoon topscorer kan worden", zegt Van Hooijdonk. "Dat heeft te maken met traptechniek. Hij kan fantastisch met de binnenkant schieten en kan de bal ook laten zwabberen met zijn wreef."

"Hij is waanzinnig compleet", voegt Vermeulen toe.

Weghorst en Jahanbakhsh hebben hun laatste wedstrijd voor AZ waarschijnlijk gespeeld. De Bundesliga lonkt. Van Hooijdonk zou het wel weten als club die zoekt naar goals. "Ze vullen elkaar geweldig aan. Twee spelers die samen 40 goals maken zou ik gelijk halen."

'ADO moet Johnsen verkopen'

Door de nederlaag van PEC Zwolle en de zege van ADO Den Haag plaatste ADO zich voor de Europese play-offs. Daarvoor verdient trainer Fons Groenendijk een compliment. "Neem de controverse Lex Immers-Abdenasser El Khayati", aldus Jansma. "Dat ging om ego's. Uiteindelijk heeft Immers zich ondergeschikt gemaakt. Knap van Groenendijk."

'ADO moet Bjørn Johnsen verkopen'

Over Johnsen wil ADO-coryfee Jansma ook nog iets kwijt. De Noorse spits moest ondanks twee goals genoegen nemen met de tweede plaats op de topscorerslijst. "Ik vond Johnsen eigenlijk helemaal niks", zegt Jansma. "Hoe komt ADO aan deze zwabber, dacht ik. De bal stuiterde van zijn voeten, geen balgevoel. Maar ik moet mezelf corrigeren. Nu is alles bij hem raak."

Van Hooijdonk vraagt zich wel af of dit seizoen van Johnsen geen incident is. "Ik zou hem verkopen als ik ADO was. Hij paste dit seizoen perfect bij dit ADO. Ik heb niet het idee dat hij komend seizoen weer meer dan 15 goals gaat maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl