ADO mag blijven dromen van Arsenal en AC Milan

ADO Den Haag bejubelt goalgetter Bjørn Johnsen (tweede van rechts)
    ADO-fans hadden de reis naar het zonnige zuiden niet voor niets gemaakt

ADO mag blijven dromen van Arsenal en AC Milan die op bezoek komen in Den Haag. De ploeg van Alfons Groenendijk kwalificeerde zich zondag voor de play-offs om een Europa League-ticket, na een 3-2 overwinning op bezoek bij Roda JC.

Omdat de concurrenten PEC Zwolle en sc Heerenveen onderuitgingen tegen AZ en Feyenoord, klom ADO naar plek zeven. De nummers vijf tot en met acht maken onderling uit wie Europa ingaat.

Topschutter Bjørn Johnsen was zoals zo vaak dit seizoen het goudhaantje aan Haagse zijde. De lange spits profiteerde al in de derde minuut van een blunder van Roda-doelman Hidde Jurjus, die zomaar tegen de aanstormende Johnsen op schoot en de bal tot zijn afgrijzen in het doel zag belanden.

Hidde Jurjus baalt van zijn blunder, waaruit Bjørn Johnsen de 0-1 maakte

Nadat Lex Immers de marge met een rake kopbal had vergroot, maakte Johnsen tien minuten voor rust zijn tweede van de middag. Sheraldo Becker legde de bal goed terug, waarna de in New York geboren Noor raak schoot.

Tien minuten na de onderbreking bracht Dani Schahin de spanning terug. De Duitse spits wipte de bal over doelman Indy Groothuizen, nadat hij even daarvoor al met een harde knal de lat had geraakt.

Vijf minuten later bracht Simon Gustafson de marge zelfs terug tot één treffer. De Zweed mocht aanleggen vanaf elf meter na een - in de ogen van scheidsrechter Jeroen Manschot - overtreding in de zestien van Tom Beugelsdijk op Dani Schahin.

De tegengoals leidden een opvallende wissel aan ADO-zijde in. Groenendijk haalde de met een gekwetste enkel kampende Johnsen naar de kant met het oog op de play-offs, hoewel de spits nog hoop mocht koesteren op de topscorerstitel. Nu eindigde hij het reguliere eredivisie-seizoen met twee doelpunten minder dan AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh: 19 om 21.

Gescoord werd er zonder Johnsen niet meer. ADO stuit in de eerste ronde van de Europese play-offs op nummer zes Vitesse. Allereerst op 9 mei in Den Haag, op 12 mei is de return in Arnhem. De andere halve finale gaat tussen FC Utrecht en sc Heerenveen.

Roda treft Almere City

Roda JC moet voor de play-offs om promotie/degradatie hoop putten uit de betere tweede helft tegen ADO. De Limburgers nemen het in de halve finales op tegen Almere City FC. Op 10 mei gaat de ploeg van Robert Molenaar op bezoek in Almere, op 13 mei is de return in Kerkrade.

Daarna wacht eventueel een ontmoeting met de winnaar van het dubbele treffen tussen Telstar en De Graafschap.