'Denk dat veel Premier League-clubs Depay zouden willen hebben'
Memphis Depay is een spits. Een zwervende schaduwspits, om precies te zijn. Zo hebben 34 fenomenale dagen voor club en land inmiddels wel bewezen.
De 24-jarige aanvaller van Olympique Lyonnais was in die dikke maand goed voor - ruim - een goal en assist per wedstrijd: zeven doelpunten en zes beslissende voorzetten in zes duels.
Beginnend met Depays openingstreffer bij Portugal-Nederland, de wedstrijd waarin Lyon-trainer Bruno Génésio zijn speler zag uitblinken in het centrum en besloot het voorbeeld van Ronald Koeman te volgen. Voorlopig eindigend met zijn goal en assist voor Lyon tegen Nantes van afgelopen zondag.
'Opgebloeid'
Een reeks van Messi of Ronaldo-achtige proporties. "Depay speelt graag op zijn nieuwe positie", zei Génésio met gevoel voor understatement, nadat hij zijn aanvaller zag schitteren tegen Nantes. "We zien hem opbloeien in de spelersgroep."
"Hij is on fire, lijkt niet te stoppen", stelt Lyon-watcher Hervé Penot. De Fransman werkt voor L'Équipe, bekend van zijn harde spelersbeoordelingen. Maar ook de kritische sportkrant is om.
"Je ziet de Memphis waarvan je altijd droomde: iemand die wedstrijden kan beslissen, werkt voor anderen en belangrijk is voor de teamspirit", somt Penot op. "De fans houden van hem, tegen Nantes kreeg hij een enorm applaus toen hij drie minuten voor tijd gewisseld werd. Een paar maanden geleden floten ze hem nog uit."
Dichter bij de goal
De reden voor Depays opvallende scoringsdrift is volgens Penot simpel: hij staat dankzij zijn nieuwe positie dichter bij de goal. "Daar komt zijn killerinstinct tot wasdom. Lyon vroeg zich tot voor kort af wat ze na het seizoen met hem moesten; hij verdient een flink salaris en zijn impact was niet zo groot. Hij scoorde wel veel, maar bracht verder te weinig. Nu zullen ze hem wel móéten behouden."
De spitspositie brengt nog een voordeel met zich mee. Het meehollen met een back van de tegenstander is verleden tijd, een opluchting voor Depay. Zo imposant als hij oogt, een conditioneel wonder is de Moordrechter namelijk niet.
Penot: "Hij ziet eruit als een sprinter: sterk, grote benen. Maar na twee sprints is hij moe. Ik kan me een wedstrijd herinneren waarin hij stopte met rennen en de tegenstander scoorde. Veel mensen verweten hem dat hij niet deed wat hem was opgedragen, maar ik denk dat hij gewoon moe was."
Wat dat betreft werkt de Europese uitschakeling van Lyon ook in Depays voordeel. Eén of twee wedstrijden per week, het maakt een groot verschil. "Ik weet niet zeker of hij elke drie dagen zo kan spelen, of hij elke drie dagen ook de concentratie kan opbrengen."
Trekt Depay zijn huidige vorm door, dan lonkt het Kevin De Bruyne- of Mohamed Salah-scenario: verkocht worden door José Mourinho, elders opbloeien om vervolgens in de Premier League het ongelijk van de Portugees te bewijzen.
Opvolger Cristiano Ronaldo
"Ik denk dat veel Premier League-clubs hem zouden willen hebben", aldus Penot, die een anekdote van Luis Campos, technisch directeur van Lille, aanhaalt. Campos zag Depay ooit op 15- of 16-jarige leeftijd spelen toen hij nog scout van Real Madrid was, nadien sms'te hij Cristiano Ronaldo dat hij diens opvolger had gevonden. Depays klasse staat buiten kijf, wil de Franse journalist ermee zeggen. "Nog drie wedstrijden te gaan, als hij deze vorm vasthoudt zullen er zeker clubs geïnteresseerd zijn."
De opvolger van Ronaldo is Depay nog lang niet, daarvoor is veel meer nodig dan zes puike wedstrijden. Maar de 36-voudig international - negen goals - lijkt de weg naar de top eindelijk te hebben hervonden. In de spits.