Premier Michel spreekt de EU toe
NOS Nieuws

België minder negatief over EU-begroting, deelt sneer uit aan Nederland

De Belgische premier Charles Michel lijkt minder moeite te hebben met een verhoging van de bijdrage aan de EU dan de Nederlandse regering.

Michel sprak vandaag het Europees Parlement toe, naar aanleiding van het begrotingsvoorstel van de Europese Commissie gisteren. Een aantal landen, waaronder België en Nederland, moeten extra gaan bijdragen. Michel noemde dat "een uitgangspunt".

De Belgische premier legde er de nadruk op dat een aantal zaken, zoals grensbewaking, beter in EU-verband geregeld kunnen worden en dat dat geld kost. Wel pleitte hij tegelijk voor een betere besteding van het geld.

Sneer

In zijn toespraak deelde Michel een paar keer een sneer uit aan premier Rutte, concludeert correspondent Sander van Hoorn. Michel zei namelijk dat je sowieso niet op de begroting moet reageren in de vorm van een tweet, en dat is precies wat premier Rutte gisteren deed.

Ook liet Michel zijn onvrede blijken over het huidige beleid van een aantal landen, waaronder Nederland, om internationale bedrijven belastingvoordelen te bieden als ze zich er vestigen. "Hoe leg ik uit dat kruidenier meer belastingen betaalt dan multinational?"

Volgens Sander van Hoorn is dat een duidelijke verwijzing naar het Nederlandse beleid. "Het is een onvrede tussen de beide landen die vaker opspeelt en waarbij België zegt dat Nederland oneerlijk concurreert." Volgens Michel zet die onderlinge concurrentie een rem op de groei van de EU in zijn geheel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl