NOS WielrennenAangepast

Iedereen is tegen hem, toch heeft Froome grote plannen in de Giro

Dumoulin over Giro-deelname Froome: ik zou hier niet zijn

Hoewel veel van zijn collega's hem liever niet in het peloton zien, zegt Chris Froome geen enkele twijfel te hebben gehad over zijn deelname aan de Giro d'Italia. "Ik weet dat ik niets verkeerds heb gedaan. Er is geen enkele reden waarom ik hier niet zou mogen meedoen."

De 32-jarige Brit leverde vorig jaar tijdens de Ronde van Spanje - die hij won - een positieve dopingtest af voor salbutamol, een middel tegen astma. Froome ontkent misbruik en zegt niet meer te hebben gebruikt dan toegestaan is.

Volgens de dopingregels krijgt een betrapte renner kans om aan te tonen dat de overschrijding het gevolg is van normaal gebruik. Terwijl zijn ploeg Team Sky probeert de UCI daarvan te overtuigen, gaat Froome verder alsof er niets aan de hand is. Tot onvrede van veel van zijn collega's in het peloton.

Als ik in dezelfde situatie zou zitten, zou ik hier niet zijn.

Tom Dumoulin over Froome

Ook Tom Dumoulin, de grote concurrent van de Brit in de Giro én de Tour de France, vindt dat Froome geen wedstrijden zou moeten rijden totdat de zaak afgehandeld is. "Of hij hier kan zijn? Ja. Is het goed voor de wielersport? Nee. Wordt iemand hier beter van? Nee", zei Dumoulin afgelopen maart voorafgaand aan Tirreno-Adriatico.

En zo staat hij er nog steeds in. "Als ik in dezelfde situatie zou zitten, zou ik hier niet zijn", is Dumoulin een paar dagen voor de Giro-start in Jeruzalem stellig. "Maar het is zijn keuze. Mijn mening doet er niet toe."

Froome begrijpt kritiek

Froome heeft begrip voor de kritiek. "Ik kan de frustratie wel begrijpen, zeker omdat er weinig informatie naar buiten komt", aldus de Brit. "Deze hele procedure behoort vertrouwelijk te zijn. Er loopt een procedure waarin ik kan aantonen dat ik niets verkeerds heb gedaan. En dat ben ik van plan te gaan doen."

AFP
Chris Froome voltooide in september de dubbel, nu gaat hij voor drie grote rondes op rij

De eerzuchtige Froome won vorig jaar de Tour de France en de Vuelta a Espana en gaat nu voor zijn derde zege in een grote ronde op rij. "Dat is één van mijn grote drijfveren", aldus Froome. Als het hem lukt, treedt hij in de voetsporen van Eddy Merckx (1972 en 1973) en Bernard Hinault, die dat in 1983 als laatste presteerde.

Hij moet dan wel afrekenen met titelverdediger Dumoulin, een zware tegenstander voor de Brit. Normaal gesproken pakt Froome veel winst op de tijdritten, maar tegen de wereldkampioen op dat onderdeel zal hij iets anders moeten verzinnen. "Ik kan niet vertrouwen op mijn tijdrit om te winnen."

Froome ziet meer concurrenten dan alleen Dumoulin

Froome vertrouwt op zijn ploeg

"De Giro zal niet op één soort terrein worden beslist. Het is een zeer uitgebalanceerde wedstrijd. Er zijn tijdritten, maar er zijn ook veel bergetappes", aldus Froome. "Ik heb een ploeg die kan wat de Giro vraagt: van alles wat. Ik kan vertrouwen op vuurkracht in de bergen en ik heb steun voor de andere vlakkere etappes."

"Het is bijzonder voor me om voor het eerst voor de Giro te gaan. Mijn carrière begon in Italië, bij Team Barloworld. Ik heb er de eerste jaren gewoond. Ik denk dat ik er klaar voor ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl