Tom Dumoulin

Dumoulin: als ik Froome was, zou ik hier niet fietsen

Zowel Tom Dumoulin als Chris Froome stapte vandaag op de fiets in de wielerwedstrijd Tirreno-Adriatico. Het kan de eerste van vele koersen zijn dit jaar waarin de ronderenners de strijd aangaan, want zowel de Nederlander als de Brit heeft de dubbel Giro-Tour voor ogen.

Maar het kan ook maar zo de laatste keer zijn dat de twee elkaar treffen. Froome hangt nog steeds een dopingzaak boven zijn hoofd, waarvan de uitkomst ongewis is.

Dumoulin wilde er liever geen woorden (meer) aan wijden, maar na de ploegentijdrit van woensdag, waarin Sunweb vijfde werd en Sky derde, laat hij zich door Cyclingnews toch verleiden. "Als ik Froome was, zou ik hier niet starten."

Dumoulin legt het rationeel uit. Zijn ploeg Sunweb is lid van de MPCC, de beweging van 29 wielerploegen die een schone en eerlijke wielersport nastreeft, en volgens de regels van die beweging moet een renner als Froome gelijk geschorst worden. Sky is echter geen lid. "Ik zou niet mogen racen. Ik zou het waarschijnlijk ook niet willen, maar Sky benadert de zaak anders. Dat is hun goed recht."

'Is het goed voor de wielersport? Nee'

De Nederlander weet tevens dat Froome de regels van de UCI niet overtreedt door te starten in de Italiaanse WorldTour-wedstrijd. "Of hij hier kan zijn? Ja. Is het goed voor de wielersport? Nee. Wordt iemand hier beter van? Nee. Hij staat in zijn recht en laten we ervan uitgaan dat hij onschuldig is, dan begrijp ik dat hij hier is. Maar zowel ik als het team bekijkt deze situatie anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl