Chris Froome voltooit de dubbel: na de Tour ook de Vuelta
NOS WielrennenAangepast

Froome positief tijdens Vuelta, schorsing ligt op de loer

De internationale wielerunie UCI meldt dat er verdachte waarden zijn gevonden bij Chris Froome bij een dopingtest tijdens de Ronde van Spanje. De Brit had een te hoge waarde van salbutamol - een middel tegen astma - in zijn urine. Hij ontkent misbruik, maar een schorsing ligt op de loer voor de renner van Team Sky.

Froome won dit jaar voor de vierde keer de Tour de France en pakte zijn eerste eindzege in de Vuelta a España. Hij leverde op 7 september, na de achttiende etappe van de Vuelta, de positieve plas in. Zowel de A-staal als B-staal van Froome bleek positief. Op 20 september werd de Britse renner ingelicht.

Froome positief tijdens Vuelta, schorsing ligt op de loer

"Het is algemeen bekend dat ik astma heb en ik weet precies wat de regels zijn", zegt Froome in een verklaring op de website van zijn ploeg. "Mijn astma werd erger tijdens de Vuelta en daarom volgde ik het advies van de ploegarts op om mijn dosis te verhogen."

"Ik neem mijn leiderschapsrol in de sport erg serieus. Het is heel goed dat de UCI de testresultaten onderzoekt en samen met de ploeg zal ik alle informatie aanleveren die nodig is", aldus de renner die volgend jaar zijn zinnen heeft gezet op winst in de Giro d'Italia en de Tour de France.

De regels van het wereldantidopingbureau WADA staan het gebruik van salbutamol toe; Froome had echter twee keer de toegestane waarde in zijn urine.

Een te hoge geconstateerde waarde van salbutamol leidt overigens niet automatisch tot een schorsing, zoals bij andere middelen wel het geval is. De renner krijgt de kans om aan te tonen dat de overschrijding het gevolg is van toegestaan gebruik.

Volgens de Britse krant The Guardian hebben Froome en Team Sky wetenschappers en advocaten ingeschakeld om de onschuld van Froome aan te tonen.

Tijdlijn: de verdachtmakingen rondom Team Sky

Geschorst

Alessandro Petacchi werd een jaar geschorst na een positieve test op hetzelfde middel tijdens de Giro van 2007. Ook moest de Italiaan zijn vijf etappezeges inleveren. Diego Ulissi kreeg in 2014 negen maanden schorsing voor het gebruik van salbutamol.

De internationale wielerunie UCI heeft laten weten voorlopig geen verdere mededelingen te doen over de zaak. De organisatie van de Vuelta, die Froome op 10 september op zijn naam schreef, verklaart: "Wij wachten op de conclusie van de UCI. We hopen dat dit zo snel mogelijk wordt opgehelderd."

Froome was in september de eerste renner ooit die na de Tour in hetzelfde jaar ook de Vuelta won. Hij bleef Vincenzo Nibali, Ilnoer Zakarin en Wilco Kelderman voor in het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl