1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

VS stelt importheffingen voor de EU een maand uit

De VS heeft de importheffingen op staal en aluminium een maand uitgesteld. Het uitstel geldt voor de EU, Canada en Mexico.

Sinds maart heft de VS belasting op de import van staal (25 procent) en aluminium (10 procent), maar bondgenoten werden tijdelijk vrijgesteld. De termijn van de vrijstelling liep vannacht af, maar is nu dus verlengd tot 1 juni.

Drie andere landen, Argentinië, Australië en Brazilië, hadden ook uitstel gekregen. Met die landen heeft Trump een principeakkoord bereikt. De inhoud van dat akkoord is niet bekendgemaakt.

De EU wil dat de maatregel van tafel gaat. De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron hebben de afgelopen dagen geprobeerd president Trump te overtuigen om af te zien van de verhoging, maar de Amerikaanse leider wilde geen toezeggingen doen.

Als de importheffingen er alsnog komen, stelt de EU heffingen in op Amerikaanse producten. Onder meer Harley Davidsons, whisky, pindakaas en spijkerbroeken uit de VS worden dan extra belast.

De EU dreigt dan in eenzelfde strijd terecht te komen als die waarin de VS en China zijn beland. Beide landen leggen elkaar heffingen op, sinds de VS invoerheffingen op staal en aluminium instelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl