Handelsoorlog tussen Amerika en Europa dreigt nu echt te beginnen
EU-handelscommissaris Malmström en de Amerikaanse minister voor Handel Ross hebben telefonisch overleg gehad over de dreigende handelsoorlog tussen de EU en de VS. Wat de uitkomst daarvan was, is niet bekendgemaakt.
De VS heft belasting op de import van staal (25%) en aluminium (10%), maar gaf de EU een maand uitstel. Die termijn loopt om middernacht af. De EU wil dat de maatregel van tafel gaat. Zo niet dan komen er importheffingen op Amerikaanse producten.
Een Frans-Duits diplomatiek offensief namens de EU lijkt te zijn mislukt. "We hebben standpunten uitgewisseld. Maar het is de president die beslist", zei Merkel tijdens haar bezoek aan het Witte Huis afgelopen week. Enkele dagen eerder was het ook de Franse president Macron niet gelukt Trump te verleiden tot publieke toezeggingen om de aangekondigde maatregelen te verzachten.
Merkel, Macron en de Britse premier May bespraken afgelopen weekend telefonisch de stand van zaken. Volgens Merkel hebben de drie landen, en dus de EU, nog eens bevestigd dat ze terugslaan als de VS de verhoogde staaltarieven doorzet. Onder meer Harley Davidsons, Bourbon whisky, pindakaas en spijkerbroeken uit de VS zullen dan in de EU extra belast gaan worden. Zo dreigt eenzelfde spiraal van maatregelen en tegenmaatregelen als waar de VS en China in beland zijn.
De EU kan hoop putten uit de weerstand die de gespierde handelspolitiek van Donald Trump oproept. Zo zien boeren in de VS die naar China exporteren hun inkomen flink teruglopen. Amerikaanse bedrijven die Nederlands staal gebruiken, vrezen dat hun kosten flink omhoog gaan, omdat die specifieke soort staal niet in de VS wordt gemaakt.
Vrijstellingen
Het Amerikaanse ministerie van Handel wordt overstroomd met verzoeken om vrijstellingen voor verhoogde handelstarieven. Met zo'n vrijstelling krijgt een bedrijf de extra importheffingen die het moet betalen voor een product weer terug. Het gaat bijvoorbeeld om stalen scheermesjes, pianosnaren en vishaken. Volgens Bloomberg liggen zo'n 3500 verzoeken nog te wachten op afhandeling en ontbreekt het aan ambtenaren om dat vlot te doen.
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin gaat waarschijnlijk deze week naar China in een poging de spanningen te verminderen. Minister van Handel Wilbur Ross liet zaterdag weten dat de vrijstelling van hogere tarieven voor staal- en aluminiumimport "voor sommige landen zal worden verlengd, voor andere niet". Welke landen gespaard zullen blijven, wilde hij er niet bij zeggen.
Canada en Mexico hoeven voorlopig geen verhoogde importtarieven te vrezen. Voor Zuid-Korea zijn hogere importtarieven volledig van de baan. Het land wist ze te vermijden, door meer auto's uit de VS toe te laten, zonder dat ze zijn goedgekeurd volgens Zuid-Koreaanse veiligheidseisen.
Europa kan de extra importheffingen ontlopen door quota in te voeren voor export naar de VS, bijvoorbeeld een grens aan de hoeveelheid staal die de EU naar de VS exporteert. Lastig voor de EU hierbij is dat zulke quota in strijd zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO.