Lieuwe Westra, afgelopen zomer in de Avondetappe
NOS WielrennenAangepast

Oud-wielrenner Westra geeft gebruik cortisonen toe in biografie

Oud-wielrenner Lieuwe Westra geeft in zijn boek 'Het Beest', dat komende week verschijnt, toe dat hij tijdens zijn carrière cortisonen heeft gebruikt. Cortisonen kunnen ontstekingen remmen, maar het middel wordt ook door wielrenners gebruikt om de pijngrens te verhogen.

"Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen. Ik kon daarvan genieten: aandacht na een sterk optreden. Daarom gebruikte ik", aldus Westra in het boek. "In mijn eerste profjaar werd het mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald."

'Geen doping'

Westra vindt het gebruik van cortisonen niet gelijk staan aan dopinggebruik, schrijft hij zaterdag op Twitter. "Alle middelen die ik heb gebruikt waren naar mijn mening legaal. Ik kreeg medische attesten voor de cortisonen. Maar ik heb nooit epo gebruikt, heb nooit bloedzakken genomen."

Volgens de oud-renner had hij al snel in de gaten dat sommige collega's in het peloton hetzelfde deden. "Elke renner van naam zorgde voor een medisch attest voor klassiekers en andere grote wedstrijden."

Dopinggebruik gemaskeerd door attesten

Westra viel bij dopingtesten nooit door de mand, omdat de ploegartsen zorgden voor de medische attesten. De arts gaf bij de dopingautoriteiten aan dat Westra een knieblessure had, waardoor hij vrijelijk en met toestemming het middel kon gebruiken.

Lieuwe Westra en geletruidrager Vincenzo Nibali tijdens de Tour de France in 2014

"Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen", vertelt Westra.

Einde carrière na depressie

Westra zette begin 2017 abrupt een punt achter zijn carrière vanwege een depressie. Daardoor kon hij het niet meer opbrengen op de fiets te stappen. De Fries was twee keer Nederlands kampioen tijdrijden, won in 2012 een etappe in Parijs-Nice en twee jaar later ritten in de Ronde van Catalonië en de Dauphiné. Ook zegevierde hij in 2016 in Driedaagse de Panne.

Westra, die als prof koerste voor Vacansoleil-DCM (2009-2013) en Astana (2014-2016), stond vijf keer aan de start van de Tour de France. In 2014 reed hij de Tour voor Astana in dienst van winnaar Vincenzo Nibali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl