Karsten Kroon
NOS WielrennenAangepast

Oud-wielrenner Kroon bevestigt dopinggebruik

Oud-renner Karsten Kroon heeft bekend tijdens zijn wielercarrière doping te hebben gebruikt.

De 42-jarige Drent reageert daarmee op de onthulling in het AD, dat schrijft dat Kroon in gesprekken over een mogelijke rol als analyticus bij de krant dopinggebruik heeft toegegeven. Hij zou vervolgens met een publieke bekentenis komen, maar trok die afspraak later in. Het AD besloot desondanks het verhaal naar buiten te brengen.

Kroon wist van de op handen zijnde publicatie. "Het verhaal klopt", zegt hij nu in een reactie. "Ook ik heb een korte periode tijdens mijn carrière doping gebruikt. Dat spijt me en ik neem er alle verantwoordelijkheid voor."

Afwijkende bloedwaarde

Wat Kroon, die onder meer een Touretappe won in 2002 en een rit in Parijs-Nice in 2008 op zijn naam heeft staan, precies heeft gebruikt en wanneer is onduidelijk. Wel is bekend dat hij in 2004 door de internationale wielerunie UCI is gewaarschuwd vanwege een afwijkende bloedwaarde.

2002: Karsten Kroon wint Touretappe

Kroon maakte in 1999 zijn entree in het profpeloton en reed sindsdien voor Rabobank, Team CSC/Saxo Bank en BMC. In 2014 zette hij een punt achter zijn wielerloopbaan. Kroon werkt tegenwoordig als commentator/analist voor Eurosport. De sportzender heeft aangegeven dat Kroon aankomende maand gewoon te horen is als commentator bij de Giro d'Italia.

Zuiverder dan ooit

"Ik was beroepswielrenner in een heel moeilijke tijd", vertelt Kroon, "en ik heb enorm veel respect voor mijn collega's die destijds de verleiding hebben weten te weerstaan om doping te gebruiken. Gelukkig is de sport sindsdien enorm veranderd."

Hij verwijst naar de komst van de epo-test, de whereabouts en het bloedpaspoort. "Ik heb de sport waar ik zo veel van houd zien evolueren en ik ben ervan overtuigd dat het op het moment zuiverder is dan ooit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl