Lieuwe Westra in de Avondetappe
NOS WielrennenAangepast

Koersen kon gewoon niet meer voor depressieve Westra

Lieuwe Westra leverde eind vorig jaar zijn contract in bij Astana en tekende bij Wanty, maar voor die ploeg heeft hij geen meter gekoerst. Half januari maakte hij bekend te stoppen als profrenner. "Ik wilde wel doorgaan, maar ik was gewoon ziek. Een depressie en daardoor kon ik niet verder."

Westra probeerde met medicijnen zijn depressie onder controle te krijgen. Door die medicatie kwam hij echter een paar kilo aan, die hij moest zien kwijt te raken om weer op profniveau te kunnen koersen. "Ik heb twee keer geprobeerd om te stoppen met de medicijnen, maar na vijf, zes dagen crashte ik weer. Toen was het duidelijk."

'Veel slapen en altijd moe'

Westra leefde zes maanden in wat hij omschrijft als een tunnel. "Dat betekent veel slapen en altijd moe zijn." Nadat hij voor de tweede keer gestopt was met medicijnen en merkte dat dat niet meer ging, zette hij een punt achter zijn carrière.

Westra stopte als prof na depressie: het kon gewoon niet verder ze

"Het besluit te stoppen kwam niet uit de lucht vallen. Ik zat al een tijd in een dalende lijn. Maar ik was nog wel goed, vorig jaar won ik de Driedaagse de Panne nog. De beslissing om te stoppen heb ik alleen genomen."

De depressies begonnen bij Westra al een tijd geleden. Het was een opstapeling van allemaal kleine dingen. Het alleen wonen in Monaco, de vele en zware valpartijen van andere renners in het peloton, relatieproblemen. Vaak stond er 'did not finish' achter mijn naam, toen is het ontstaan. Dat was in de periode bij Astana, maar zij zijn er niet schuldig aan."

'Wat zijn we hier aan het doen?'

"Ik heb een paar slechte valpartijen meegemaakt. Toen Stig Broeckx (Lotto-Soudal-renner die lang in coma lag, red.) viel, reed ik er vlak achter, ik had er zomaar ook zelf bij kunnen liggen. Een dag later startten we weer alsof er niks aan de hand was. Wat zijn we hier aan het doen, dacht ik."

Westra terug in de Tour: trots dat ik hier heb gereden

Op het dieptepunt van zijn depressie verhuisde Westra van Monaco terug naar Nederland. "Toen heb ik de dokter gebeld, die is naar me toegekomen. Vanaf het moment dat ik mijn huidige vriendin ontmoette en zij bij me woont, zit ik weer in een stijgende lijn."

'Ik ben gewoon gelukkig nu'

Praten over zijn depressie lucht Westra op. "Ik ben blij met de manier waarop ik me nu voel, ik ben gewoon gelukkig. We gaan trouwen en leuke dingen doen."

Desondanks kriebelde het wel bij de Fries toen hij zaterdag als toeschouwer even terug was in de Tour. "Was ik niet ziek geweest, dan had ik de ronde nog als renner meegemaakt. Maar ja...."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl