Lieuwe Westra
NOS WielrennenAangepast

Officieel: Westra stopt met wielrennen

Lieuwe Westra stopt met wielrennen. Dat heeft zijn Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert bevestigd. Daarmee komt een eind aan de onduidelijkheid over de toekomst van de 34-jarige renner.

Westra plaatste zondagavond een emotioneel bericht op zijn Facebookpagina waarin hij zijn afscheid aankondigde. Aangezien het bericht kort daarop weer werd verwijderd, ontstond verwarring over de actuele status van Westra. Media die het bericht bij hem checkten, kregen van hem verschillende antwoorden.

Zijn ploeg werd evenzeer verrast, maar bevestigt nu toch het einde van de wielercarrière van Westra. Twee zakelijke conflicten liggen volgens de Friese wielrenner ten grondslag aan de beslissing. Westra wil de komende dagen gebruiken om zelf eerst in alle rust wat dingen op een rijtje te zetten.

Het bericht van Lieuwe Westra op Facebook

Jean-François Bourlart, algemeen manager van Wanty-Groupe Gobert, laat weten: "Zondagavond hebben we een mail van Lieuwe ontvangen waarin hij bevestigt dat hij om persoonlijke redenen een punt achter zijn carrière zet. We nemen daarvan akte en respecteren zijn beslissing."

Succes

Westra maakte in 2006 zijn debuut in het profpeloton en verwierf bekendheid in het shirt van Vacansoleil-DCM. In dienst van de Brabantse ploeg won hij in 2012 een etappe in Parijs-Nice en eindigde achter Bradley Wiggins als tweede in het algemeen klassement.

Ook schreef hij de Ronde van Denemarken op zijn naam en werd hij twee keer Nederlands kampioen tijdrijden. Na vijf jaar vertrok hij naar Astana, waar hij in 2014 onderdeel was van de Kazachse ploeg die met Vincenzo Nibali de Tour de France won.

'Ut beest' stopt met fietsen

Zelf was hij nog succesvol in de Ronde van Catalonië en in de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné van 2014. Het afgelopen seizoen pakte hij de eindzege in de Driedaagse De Panne.

Ondanks de successen twijfelde Westra over de voortgang van zijn carrière. Hij kreeg last van depressies en voelde zich eenzaam na de breuk met zijn partner. Sinds zijn overstap naar Astana woont Westra in Monaco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl