AFP

De Franse presidentsvrouw Brigitte Macron vindt Melania Trump een leuke en charmante vrouw, maar zegt dat ze wordt beperkt door haar rol als first lady. "Ze kan niets doen in Washington", zegt de première dame. "Ze mag zelfs geen raam opendoen in het Witte Huis ."

De 65-jarige Brigitte blikt in een interview met Le Monde terug op het driedaagse staatsbezoek van haar man Emmanuel aan de Verenigde Staten. Terwijl de presidenten uitgebreid handen schudden en complimentjes uitdeelden, trokken ook hun echtgenotes met elkaar op.

Volgens Brigitte Macron kostte dat geen enkele moeite. Melania Trump (48) mag dan soms afstandelijk lijken bij publieke optredens, bij privé-aangelegenheden is ze heel anders, vertelt ze. "Ze is erg grappig. We hebben dezelfde humor, dus we hebben veel gelachen."

In het bijzijn van Donald Trump lijkt Melania niet altijd even vrolijk. Vanwege haar gezichtsuitdrukkingen en de ogenschijnlijk gescheiden levens die de twee leiden, werd in Amerikaanse media al uitgebreid geschreven over een huwelijkscrisis. Melania is niet gelukkig met haar rol als first lady, schreef de Amerikaanse pers.

Maar die speculaties stroken niet met de werkelijkheid, zegt Brigitte Macron. "Alles wordt besproken en soms wordt er te veel achter iemands voorkomen gezocht. Melania heeft een sterke persoonlijkheid, maar doet haar best om op de achtergrond te blijven. Ze lacht veel, maar laat dat minder vaak zien dan ik."

Ze wordt veel meer ingeperkt dan ik.

Brigitte Macron over Melania Trump

Dat komt volgens de Franse presidentsvrouw mede door het gebrek aan bewegingsruimte voor de Amerikaanse first lady. "Ze wordt veel meer ingeperkt dan ik. Ik ga er iedere dag op uit in Parijs."

Voor de première dame is er naar eigen zeggen weinig veranderd sinds haar man Emmanuel Macron staatshoofd van Frankrijk werd. "Ik ben in mijn hoofd nog steeds dezelfde. Ik ben nog steeds de vrouw van Emmanuel en niet van de president. Op mijn leeftijd hoef je jezelf niet zo nodig meer te bewijzen."

STER reclame