Alek Minassian Alek Minassian / LinkedIn

Een paar minuten voor de 25-jarige Alek Minassian inreed op een groep voetgangers in Toronto, plaatste hij een even opvallend als bizar bericht op Facebook. "De Incel Rebellion is al begonnen", schreef hij. "We zullen alle Chads en Stacys omverwerpen. Gegroet zij de Supreme Gentleman Elliot Rodger!" Het bericht is authentiek, bevestigde Facebook gisteren al, en is verwijderd.

Een precies motief voor de aanslag, die maandag het leven kostte aan tien mensen, heeft de politie nog altijd niet gegeven. Maar wat bedoelde Minassian met de Incel Rebellion? En wie is Elliot Rodger?

Incels

Op fora als 4chan en Reddit zijn er hele groepen met 'incels', naar het Engelse involuntarily celibate: mannen die wel seks willen, maar het niet kunnen krijgen.

In die groepen worden termen gebruiken als 'chads', mannen die succes hebben bij de vrouwen, en 'stacy's', schijnbaar onbereikbare vrouwen die de 'incels' afwijzen. Reddit verwijderde in december nog een hele subgroep met incels. Sindsdien is er een kat-en-muisspel tussen moderatoren van de website en gebruikers, die steeds maar weer nieuwe groepen voor incels aanmaken. Veel gebruikers zijn ook uitgeweken naar Incels.me, een site die claimt zo'n 5000 gebruikers te hebben.

LAAT DIT WAAR ZIJN ALSJEBLIEFT. LAAT DIT WAAR ZIJN.

'Mikepence'

Volgens de beheerder van de site is het forum zeker geen platform voor terroristische acties. Bij CNN zegt hij dat dat het forum geen plaats biedt aan illegale acties en dat mensen die zich hier schuldig aan maken, worden verbannen. "Sommige gebruikers zijn, zoals ook in de samenleving, extremer dan de ander. Maar gebruik alsjeblieft Elliot Rodger en Alek Minassian niet als vertegenwoordigers van de hele incel-beweging. Dat zijn ze niet."

Extreme reacties

Veel forumgebruikers hebben het geweld veroordeeld. "Fuck Alek Minassian", schrijft iemand. "Het voelt zo vreemd om ons in het nieuws te zien", zegt een ander. Toch blijkt dat er op het forum heel wat extreme reacties zijn achtergelaten in de nasleep van de aanslag. Volgens het Southern Poverty Law Center, een organisatie die haat op het internet monitort, zijn er nogal wat nare berichten achtergelaten op het forum.

"Dat moment dat deze willekeurige gast meer mensen om het leven brengt dan de supreme gentleman Elliot", schrijft gebruiker 'Crustaciouse'. "Ik hoop dat ook hij een manifest heeft geschreven. Hij kan onze volgende nieuwe heilige zijn." Een andere gebruiker, 'Letting Go', zegt dat de vrouwen van Toronto "krijgen wat ze verdienen". Andere gebruikers hebben minder woorden nodig. "LAAT DIT WAAR ZIJN ALSJEBLIEFT. LAAT DIT WAAR ZIJN", schrijft 'Mikepence'. En 'KyloRen' spreekt van een 'vreugdevolle dag'.

Elliot Rodger

In zijn bericht toont Minassian ook Elliot Rodger. Hij doodde in mei 2014 zes mensen in een aanslag in de Amerikaanse staat Californië. Voor hij zichzelf van het leven beroofde, plaatste hij op YouTube een video en mailde hij aan zo'n twintig mensen een soort autobiografisch document.

In verschillende online groepen met deze incels ging het document als een razende rond. De haat werd gevoed door het maagd-zijn van Rodger. Hij beschrijft in 107.000 woorden op 141 pagina's zijn hele leven. Hij beschrijft zijn opvoeding, zijn geestelijke gezondheid en zijn diepe haat tegen vrouwen. Hij noemde zichzelf in het stuk "de ideale, magnifieke gentleman" en begreep maar niet dat er geen vrouw was die seks met hem wilde.

En in de video die bijna 7 minuten duurt, wond Rodger vanuit zijn auto, een BMW die hij van zijn familie had gekregen, zich op over zijn maagdelijkheid op zijn 22e, waarbij hij opmerkte dat hij "nog nooit een vrouw had gezoend". Zijn moordpartij in mei 2014 beschreef hij als "Dag van Vergelding".

Ik ben de ideale, magnifieke gentleman.

Elliot Rodger, 2014

Rodger vond dat hij geen andere keuze had. Hij moest en zou revanche nemen op de samenleving. De samenleving die hem naar eigen zeggen seks en liefde had geweigerd. "Jullie vrouwen vonden mij nooit aantrekkelijk. Ik snap niet waarom, maar ik ga jullie ervoor straffen. Het is onrechtvaardig, crimineel. Ik ben de perfecte jongen en nu gooien jullie jezelf weg en zijn jullie bij al deze irritante mannen. In plaats van bij mij, de supreme gentleman." Daarna schoot hij drie vrouwen en drie mannen dood.

Onderzoek

Of Minassian ook echt vrouwen als doelwit had, kan de politie nog niet zeggen. Een woordvoerder stelt dat de slachtoffers vooral vrouwen zijn, maar dat er geen bewijs is dat Minassian mannen bewust niet heeft geraakt. Minassian werd gearresteerd en zit inmiddels vast. Hij is aangeklaagd voor tienvoudige moord en 13 keer poging tot moord.

Of zijn motief vrouwenhaat was, is nog onderwerp van onderzoek. Volgens Canadese media leed Minassian ook aan psychische problemen. Hij zou zich op school in de klas soms hebben gedragen als een kat.

De politie kon Minassian arresteren zonder dat er schoten werden gelost:

'Dood me'

STER reclame