AFP

De man die in Toronto met een busje inreed op voetgangers wordt aangeklaagd voor tien moorden en dertien pogingen tot moord. Bij de aanslag kwamen gisteren tien mensen om het leven. Een aantal gewonden ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De 25-jarige Alek Minassian moest vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Hij toonde nauwelijks emotie tijdens zijn voorgeleiding. De rechter verbood hem contact te zoeken met de mensen die gewond raakten bij de aanslag.

Wat er gisteren gebeurde in Toronto was een zinloze aanslag en een verschrikkelijke tragedie.

Justin Trudeau, premier van Canada

Het motief van de man is nog onbekend, hij zei daar niets over in de rechtszaal. De Canadese premier Trudeau herhaalde vandaag de woorden van een van zijn ministers toen hij zei dat er geen gevaar was voor de nationale veiligheid van Canada.

Het dreigingsniveau in Canada hoeft dan ook niet te worden aangepast, zei Trudeau. "Wat er gisteren gebeurde in Toronto was een zinloze aanslag en een verschrikkelijke tragedie."

Gevlucht

Minassian reed gisteren in het noorden van Toronto in op passanten. Daarna vluchtte hij. Uiteindelijk kon de politie hem arresteren zonder dat er schoten werden gelost:

'Dood me'

STER reclame