NOS NieuwsAangepast

Busje rijdt in op voetgangers Toronto, tien doden

In de Canadese stad Toronto is met een busje een aanslag gepleegd op voetgangers. Tien mensen zijn daarbij omgekomen en vijftien mensen raakten gewond. Een aantal van hen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De bestuurder is opgepakt en wordt ondervraagd.

Het zou gaan om de 25-jarige Alek Minassian, die na een eerste onderzoek door de autoriteiten niet in verband wordt gebracht met een terroristische organisatie. Wel wordt een ongeluk uitgesloten; de politiechef zegt dat hij ervan uitgaat dat het een opzettelijke daad was.

De arrestant is niet bekend bij de politie. Zijn motief wordt onderzocht. De politiechef zegt daar alleen over dat "er niets is dat onze nationale veiligheid in gevaar lijkt te brengen".

De dader had het busje gehuurd. Hij reed rond 13.30 uur plaatselijke tijd bij een groot kruispunt in het noorden van Toronto met hoge snelheid een stoep op. Ooggetuigen vertellen wat ze zagen:

'De mensen werden een voor een geraakt'

De bestuurder reed na de aanval weg, maar werd korte tijd later opgepakt. Op beelden op sociale media is te zien hoe de man een voorwerp dat op een vuurwapen lijkt op een politieagent richt.

De agent dreigt de man neer te schieten, waarop de verdachte het voorwerp laat vallen.

In een eerste reactie betuigt de Canadese premier Trudeau zijn medeleven aan de slachtoffers. De omgeving van het kruispunt is afgezet en de metro die het gebied doorkruist is stilgelegd.

De burgemeester van Toronto John Tory heeft gezegd dat het onderzoek van de politie waarschijnlijk meerdere dagen in beslag zal nemen. Hij heeft bedrijven opgeroepen om voor de rest van de dag de deuren te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl