NOS NieuwsAangepast

Wiebes legt in dividend-notitie verband met Shell en gasbesluit

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

In een van de stukken over de afschaffing van de dividendbelasting die het kabinet openbaar heeft gemaakt wordt een verband gelegd met de aardgaswinning en Shell.

Het gaat om het VVD-partijdocument dat is opgesteld door toenmalig staatssecretaris Wiebes van Financiën, die later als minister van Economische Zaken in het huidige kabinet het historisch besluit nam te stoppen met de gaswinning in Groningen.

Hoewel het door premier Rutte een partijdocument wordt genoemd, heeft Wiebes gebruik gemaakt van informatie afkomstig van de ministeries van Financiën en Economische Zaken. Wiebes verving destijds regelmatig minister Dijsselbloem als het over de gaswinning ging, omdat Dijsselbloem als Eurogroep-voorzitter vaak in het buitenland was.

Bovendien moeten met de grote beursfondsen, indien zij definitief voor Nederland kiezen, afspraken worden gemaakt (...) met betrekken tot de aardgaswinning

Toenmalig staatssecretaris Wiebes van Financiën

In het stuk staat: "Bovendien moeten met de grote beursfondsen, indien zij definitief voor Nederland kiezen, afspraken worden gemaakt over aanvullende investeringen in Nederland en gewijzigde arrangementen in de fiscaliteit of m.b.t. de aardgaswinning, waardoor wezenlijke extra belastinginkomsten te verwachten zijn."

Van de multinationals die genoemd worden in het dividendbelastingdossier is Shell het enige bedrijf dat ook bij de gaswinning betrokken is. Het kabinet voert op dit moment belangrijke onderhandelingen met Shell over de financiële gevolgen van het dichtdraaien van de gaskraan.

Shell loopt daardoor mogelijk inkomsten mis en moet ook een deel van de schade van de Groningers betalen. De NAM, waarvan Shell een van de eigenaren is, houdt rekening met 3 tot 6 miljard euro aan kosten in verband met aardbevingsschade.

De veiligheid van Groningers lijkt door middel van onfrisse koehandel door Wiebes te zijn verknoopt met een dikke belastingbonus voor Shell.

PvdA-Kamerlid Nijboer

De PvdA vindt de link die de VVD en Wiebes leggen tussen de dividendbelasting en het gasbesluit dubieus. "De veiligheid van Groningers lijkt door middel van onfrisse koehandel door Wiebes te zijn verknoopt met een dikke belastingbonus voor Shell", zegt Kamerlid Nijboer. "Het kabinet moet ook hierover opheldering geven."

De meeste andere fracties in de Tweede Kamer willen nog niet reageren op dit deel van de memo's.

Shell zegt in een reactie: "Deze link is nieuw voor ons." Het bedrijf wil er verder niets aan toevoegen en verwijst naar de auteur van het stuk, de minister van Economische Zaken Wiebes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl