Rutte wacht zwaar debat, 'hij moet met ongelooflijk goed verhaal komen'
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met premier Rutte over de memo's over de afschaffing van de dividendbelasting, die gisteravond zijn verspreid. "Het wordt een zwaar debat", voorspelt PvdA-leider Asscher.
Het debat begint om 15.00 uur en is live te volgen op NPO Politiek.
De oppositie in de Tweede Kamer reageert fel op de documenten die naar buiten zijn gekomen. Asscher zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal op de vraag of hij een motie van wantrouwen in zijn achterzak heeft dat Rutte met "een ongelooflijk goed verhaal moet komen". "Anders sluit ik inderdaad niet uit dat het vertrouwen van de PvdA ophoudt."
Asscher valt over twee dingen. Hij zegt dat uit de memo's "een heel slecht beeld" naar voren komt "van een kabinet dat kennelijk per se de multinationals tegemoet wilde komen, tegen het advies van de ambtenaren in". Verder zegt hij dat de premier een half jaar lang heeft ontkend dat er bij de formatie stukken waren over dividendbelasting. "En dat is gewoon niet waar. Het is onwaarschijnlijk dat Rutte vrijdag pas op de hoogte was."
PVV-leider Wilders wil dat Rutte opstapt. Hij twittert: "Er waren dus wel memo's en Wiebes schreef ze, Rutte kende ze en gebruikte ze bij de onderhandelingen. Het vertrouwen in deze premier is tot ver onder het nulpunt gedaald. Wegwezen!".
Steeds ongeloofwaardiger
FvD-leider Baudet schrijft in een tweet: "Dividend stukken achtergehouden, moskeeënlijst achtergehouden, de man van de onderste steen boven wordt steeds ongeloofwaardiger".
Uit de documenten die gisteravond naar buiten zijn gebracht komt een dubbel beeld naar voren. Ambtenaren van het ministerie van Financiën uitten grote twijfels over het afschaffen van de dividendbelasting, terwijl hun collega's op Economische Zaken juist voor waren.
Op Financiën waarschuwden ambtenaren dat de maatregel geen grote rol zou spelen in het vestigingsklimaat voor multinationals en ertoe kon leiden dat multinationals Nederland als 'doorsluisland' zouden gebruiken om belasting te vermijden.
Ondanks die nadelen drongen de ambtenaren van Economische Zaken juist aan op het afschaffen van de dividendbelasting, omdat dit volgens hen de kans verkleint dat grote bedrijven als Unilever en Shell hun hoofdkantoren uit Nederland zullen weghalen.
Cruciaal stuk
Verslaggever Xander van der Wulp concludeert dat er een stapel met verschillende adviezen ligt, maar dat de adviezen om de dividendbelasting niet af te schaffen overheersen.
Hij wijst verder op de rol van minister Wiebes van Economische Zaken, die vrijdag nog volhield dat hij niet wist over welk memo het ging. "Hij blijkt nu de auteur van een cruciaal stuk, dat aan de basis lag van het besluit om de dividendbelasting af te schaffen. Maar dat heet dan officieel geen memo. Het is een 'partijdocument' van de VVD."
Van der Wulp zegt dat dit document wel degelijk is besproken door de onderhandelaars. Behalve Rutte (VVD) waren dat de fractieleiders Buma (CDA), Pechtold (D66) en Segers (ChristenUnie). "Dus die zullen het ook lastig krijgen."