Linkse oppositiepartijen in de Kamer reageren fel na vrijgegeven memo's

Aangepast
Fractievoorzitter Klaver van GroenLinks ANP

De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren fel op het nieuws dat ambtenaren van het ministerie van Financiƫn tijdens de formatie grote twijfels hadden over het afschaffen van de dividendbelasting.

GroenLinks-leider Klaver schrijft in een tweet: "1,4 miljard per jaar weggeven aan het buitenland, terwijl je eigen ambtenaren het ten zeerste afraden. Wat bezielt dit kabinet? Hoe kun je zo overduidelijk grote multinationals verkiezen boven mensen?".

Volgens PvdA-leider Asscher geven de openbaar gemaakte memo's een ontluisterend beeld. "Uit de documenten blijkt opnieuw dat er economisch geen goede redenen zijn om de dividendbelasting af te schaffen", stelt hij. "Het weghouden van onwelgevallige informatie over zo'n omstreden maatregel is verbijsterend. De positie van de premier en van zijn derde kabinet is in het geding." Asscher sloot een motie van wantrouwen niet uit.

"Had hij maar naar de adviezen van zijn eigen ambtenaren geluisterd, dan was dit nooit gebeurd", zegt SP-leider Marijnissen over Rutte.

Ze twittert: "Ik snap waarom Rutte deze documenten onder de pet wilde houden. Opnieuw wordt hij ontmaskerd als loopjongen van het groot kapitaal. 1,4 miljard van de Nederlandse belastingbetaler in de put om multinationals te dienen".

Bij de brief naar de Kamer van premier Rutte (.pdf) zijn de memo's bijgevoegd en opgedeeld in twee pakketten (1) en (2), van elk ruim twintig pagina's. Afschaffing van de dividendbelasting kost de Nederlandse overheid jaarlijks naar schatting 1,4 miljard euro. In de stukken staat dat volgens de ambtenaren de Nederlandse belastingbetaler de prijs betaalt.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met premier Rutte over de vrijgegeven memo's. De oppositie heeft veel vragen over de kennis die de premier tijdens de formatie had over de ambtelijke stukken over de afschaffing van de dividendbelasting.

Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen ziet de linkse oppositie, die al vanaf het begin tegen de maatregel is, hier zijn eigen gelijk bewezen. "Rutte wacht een zwaar debat, dat ook gaat over het vertrouwen in hem als premier. Met deze stukken lijkt deze tijdbom nog niet bepaald gedemonteerd."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat betekent de afschaffing van de dividendbelasting?

STER Reclame