ANP
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe proef betalen OV zonder saldo deze zomer

De ene proef is pas net gestrand en de volgende is alweer aangekondigd: deze zomer start een nieuw experiment om met een creditcard of bankpas te betalen in het openbaar vervoer. Onder meer Mastercard en Visa werken mee aan het experiment.

Het nieuwe experiment wordt gehouden in de trams in Den Haag en op het NS-traject Leiden-Den Haag. Reizigers op die trajecten kunnen straks inchecken met hun creditcard of bankpas. Saldo opladen hoeft dan niet meer.

Probleemloos

Gisteren maakte Translink, het bedrijf achter 'OV-chip mobiel', bekend dat een andere proef om via apps te betalen 15 juni stopt. De verschillende ict-systemen werkten niet goed samen, waardoor gebruikers niet konden inloggen en de applicatie vaak vastliep. Ook hield het systeem geen rekening met abonnementen en kortingen.

In de nieuwe proef wordt gebruik gemaakt van de chip die in alle huidige bankpassen en creditcards zit. Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland zegt dat dit systeem "op diverse plekken op de wereld al probleemloos werkt".

In Londen maakten reizigers op deze manier al zo'n 1 miljard ritten met de metro. Volgens Translink is het openbaar vervoer in Nederland ingewikkelder omdat de ov-chipkaart hier in het hele land werkt, met verschillende vervoerders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl