Iemand wordt gewassen na de vermoedelijke gifgasaanval. Beeld komt uit video van De Witte Helmen.
NOS NieuwsAangepast

Rusland: Syrische 'doden' uit nepvideo Douma komen naar Den Haag

Rusland is van plan om een groep Syriërs naar Den Haag te halen die te zien zijn op videobeelden van de vermoedelijke gifgasaanval in Douma, deze maand. Volgens Rusland zijn de videobeelden geënsceneerd door De Witte Helmen, een Syrische reddingsorganisatie die wordt gesteund door het Westen.

De Russische ambassade tweet dat het een persconferentie plant voor donderdag bij de OPCW. Daarvoor zou er een briefing zijn waar getuigen uit Syrië, die te zien zijn op de beelden, gaan spreken. Volgens een medewerker van de ambassade gaat het om tien tot veertien getuigen.

De Russische ambassadeur in Nederland, Alexander Sjoelgin, zegt in een video van ITV news over de "speciale briefing" in het OPCW-hoofdkantoor dat hij zeventien mensen uit Syrië laat komen, van wie zeven "perfect identificeerbaar zijn als stervende mensen" in de video van De Witte Helmen.

Syrisch jongetje

Vorige week publiceerde de Russische missie bij de VN al een video waaruit moet blijken dat de beelden van de nasleep van de vermoedelijke gifgasaanval in Douma nep zijn. Een 11-jarig Syrisch jongetje zegt daarin dat hij mensen hoorde schreeuwden dat hij naar een ziekenhuis moest gaan, dat hij ernaartoe rende en water over hem heen gegoten kreeg.

OPCW-inspecteurs doen op dit moment onderzoek in Syrië naar wat er in Douma is gebeurd op zaterdag 7 april. Het Westen is ervan overtuigd dat het regime van de Syrische president Assad die dag een aanval met chemische wapens uitvoerde en lanceerde een week later een vergeldingsaanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl