Nationale Dodenherdenking vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Activisten willen lawaai maken tijdens Nationale Dodenherdenking

De actiegroep 'Geen 4 mei voor mij' roept op om tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei lawaai te maken. De oproep is op Facebook geplaatst. Tot nu toe heeft een handvol mensen aangegeven dat ze met de lawaaidemonstratie willen meedoen.

De antiracismeactivisten zijn het zat dat bij de herdenking op de Dam naar hun mening alleen wordt stilgestaan bij de witte slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. "Terwijl er in Nederlands-Indië 4 miljoen doden vielen door oorlogsgeweld. Niet-witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland."

Ook vinden de activisten het onverteerbaar dat aan de ene kant wordt gesteld dat op 4 mei geen daders worden herdacht en aan de andere kant wel wordt stilgestaan bij militairen die sneuvelden in Nederlands-Indië tijdens de dekolonisatieoorlog (politionele acties). Dat was in hun ogen een volkerenmoord op 150.000 moslims, die toentertijd bovendien Nederlandse onderdanen waren.

Gelaten

Het Comité 4 en 5 Mei, dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam organiseert, reageert gelaten op de oproep. "Iedereen kan een aankondiging op Facebook plaatsen. We kiezen ervoor om niet op iedere post te reageren", zegt een woordvoerder. "We gaan hier niet verder op in."

Een raadslid van de VVD wil dat burgemeester Van Aartsen de demonstratie verbiedt. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze nog aan het uitzoeken zijn wat er precies op stapel staat en dat de burgemeester morgenochtend in de raad met een uitgebreide reactie komt. De demonstratie is in elk geval nog niet bij de gemeente aangemeld. Dat moeten de actievoerders op zijn laatst op 3 mei doen.

'Geen 4 mei voor mij' kwam twee jaar geleden in het nieuws na een oproep om de Dodenherdenking te boycotten. Onder de mensen die nu op Facebook zeggen dat ze meedoen met de lawaaidemonstratie, zijn aanhangers van de extreem-linkse actiegroep de Grauwe Eeuw. Die club is bekend van een doodsbedreiging tegen Sinterklaas, het bekladden van VOC-monumenten en de kritiek op TivoliVredenburg vanwege het organiseren van een kinderfeest met cowboys en indianen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl