Ophef over schrappen cowboys en indianen, Utrechts podium houdt voet bij stuk
"We hadden niet goed over het thema nagedacht", zegt TivoliVredenburg-directeur Frans Vreeke. Zijn Utrechtse podium is de kop van jut op sociale media nadat bekend was geworden dat het niet langer kinderfeestjes zal organiseren met een wildwestthema.
Duizenden Facebookgebruikers reageren vol afschuw op het besluit. Ze vinden dat het podium is gezwicht voor de druk van een marginale actiegroep en dat onschuldige kinderen daarvan de dupe zijn. "Het duurt niet lang meer voordat Jip en Janneke niet meer mogen, puur omdat ze zwart gekleurd zijn", schrijft iemand in een veel gelikete reactie op de NOS-pagina.
'Racistisch feest'
Het draait allemaal om een editie van het My First Festival afgelopen juni, met het thema Wild West. TivoliVredenburg kreeg daarover klachten van de extreem-linkse actiegroep De Grauwe Eeuw. De activisten, bekend van een doodsbedreiging tegen Sinterklaas en het bekladden van VOC-monumenten in Hoorn, vonden dat ze in Utrecht een racistisch feest hadden georganiseerd.
Cowboys zouden verantwoordelijk zijn voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten. De Grauwe Eeuw trok daarbij een vergelijking met de Holocaust.
"Wij zijn erop gewezen dat we in deze tijd niet meer het thema cowboys en indianen moeten gebruiken", zegt directeur Vreeke in het radioprogramma Nieuws en Co. "We hebben ook direct toegegeven dat het onhandig was en dat we dat niet hadden moeten doen."
De directeur ging niet in gesprek met activisten van De Grauwe Eeuw, omdat hij hun toon agressief vond. "Ze hadden direct allerlei eisen en dat vond ik geen vruchtbare basis voor een gesprek."
We zijn het eens dat het niet handig was om dat thema te kiezen.
Hij dacht dat het probleem allang uit de wereld was, totdat vanmorgen De Telegraaf verscheen. Die schreef onder de kop "Kinderfeest zwicht voor extreemlinks" over de zaak.
Het balletje was gaan rollen nadat theatermaker en columnist Anousha Nzume vorig weekend op Facebook kritiek had gekregen dat ze binnenkort in TivoliVredenburg optreedt. Een plek waar, zo schreef de activist die haar veroordeelde, "redface genocide kinder feesten" worden gehouden.
"Wij hebben dit zorgelijke en racistische 'feest' uiteraard besproken met de leiding van TivoliVredenburg", schreef Nzume terug. "Ze hebben hun ernstige fout erkend, ervan geleerd en zullen dit soort 'festiviteiten' niet meer organiseren."
Per geval beslissen
Vreeke vindt niet dat het podium daarmee is gezwicht voor kritiek van de activisten of zelfs samen met hen optrekt, maar dat het juist een eigen afweging heeft gemaakt. "Toen we erop gewezen werden, hebben we er beter over nagedacht dan daarvoor. We zijn het eens dat het niet handig was om dat thema te kiezen."
Hij zegt dat mensen niet bang hoeven zijn dat er straks niets meer kan in Utrecht. "Ik weet niet waar de grens ligt, maar het is iets van alle tijden. We blijven hierover discussies voeren en we beslissen per geval wat we ermee doen."
Tussen alle ophef door zijn op sociale media overigens ook relativerende opmerkingen te vinden. "Eén opsteker: tijdens carnaval lopen er in Brabant gewoon honderden zo niet duizenden mensen verkleed rond als cowboy of indiaan", schrijft iemand.