'Beloftenteams in Jupiler League moeten met vaste selecties werken'
In de meeste Europese competities is de titelstrijd al lang beslist. In de Jupiler League is dat wel anders. Op de laatste speeldag, komende zaterdag, zijn nog drie clubs in de race voor het kampioenschap: Jong Ajax, Fortuna Sittard en NEC.
Over spanning niets te klagen dus. Over een hoop andere zaken wel. Vooral de beloftenteams zijn veel clubs en fans een doorn in het oog. Marc Boele, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED), is te gast in het Sportforum en hoopt op beterschap.
In de Jupiler League spelen dit seizoen vier beloftenteams: die van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht. Deze teams kunnen niet promoveren en zijn vijf jaar geleden toegevoegd met de intentie om jonge spelers de kans te geven zich te ontwikkelen en de kwaliteit van het Nederlands voetbal te verbeteren.
Onvrede is er over de selecties van deze beloftenteams en de dagen waarop ze in actie komen. Op maandagen zijn deze teams in de regel veel sterker dan op bijvoorbeeld vrijdag als het eerste elftal nog in actie moet komen. Regelrechte competitievervalsing, roepen de overige clubs in koor.
Aan banden
"Dit moet wat ons betreft aan banden worden gelegd", vindt Boele dan ook. "We willen naar vaste selecties, het liefst per 31 augustus. Dan heb je een eerste en een tweede elftal. Tijdens de winterstop kun je dan weer spelers overschrijven."
Boele spreekt al over "een verbeteringsplan dat klaarligt". Hij wil daarover in gesprek met de eredivisie. "En dan heeft Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB, red.) de schone taak om een bemiddelende rol te spelen."
Bij Jong Ajax is Mateo Cassiera dit seizoen topscorer met 21 treffers. Boele haalt de Colombiaan aan als voorbeeld om aan te geven wat er nog meer mis is met de huidige opzet. "Je kunt je namelijk afvragen of hij bijdraagt aan het Nederlandse voetbal, dan wel de kwaliteit van de opleiding en het businessmodel van Ajax."
Serieuze competitie
Boele wil ook af van spelers die geblesseerd raken en bij het tweede team even snel wedstrijdritme komen opdoen. "Ron Vlaar die één of twee wedstrijden in Jong AZ warmdraait... Dat doet hij maar in een oefenwedstrijd met het eerste elftal. Maar niet in onze competitie, want dat is een competitie die we heel serieus moeten nemen."
De clubs, KNVB en de coöperaties willen het liefst voor de start van de competitie duidelijkheid. Boele: "Iedereen heeft het erover dat we over onze eigen schaduwen moeten stappen, maar je merkt al snel dat iedereen graag wil dat de ander over zijn eigen schaduw stapt."
Wat doet Van Persie?
Toch een hoofdprijs. Feyenoord kijkt terug op een teleurstellend seizoen, maar ontfermde zich zondag wel over de dennenappel. Een gouden zelfs, als verwijzing naar de honderdste editie van het toernooi om de KNVB-beker. Dat leverde vrolijke taferelen op maandag in Rotterdam en een discussie over Robin van Persie in het forum.
Fans konden onder meer luisteren naar een speech van de Feyenoord-aanvaller, van wie de vraag is of hij er na een succesvol halfjaar nog een seizoen aan vastplakt. "Het is het allemaal waard geweest", sprak Van Persie toen hij het publiek bedankte.
Zes simpele woorden. Maar wat betekent het precies in déze context?
"Dat klinkt toch behoorlijk definitief. Als voltooide tijd", is de reactie van NOS-commentator Joris van den Berg.
Mikos Gouka, Feyenoord-watcher van het Algemeen Dagblad, denkt er hetzelfde over. "Hij houdt het zo open, dat je bijna niet anders kan dan concluderen dat hij naar een afscheid aan het toewerken is."
Wereldklasse
Toch hoopt iedereen aan tafel dat de oud-international anders besluit. "De manier waarop hij de bal behandelt... Hij is nog steeds van wereldklasse", klinkt het lovend uit de mond van Boele.
Gouka: "Wel apart dat een speler die na een uur niet verder kan en bijna 35 is, in de eredivisie zó makkelijk aan doelpunten komt."