Premier Rutte na het wekelijkse coalitieoverleg op het ministerie van VWS ANP

De top van het kabinet en de coalitiepartijen buigen zich vandaag opnieuw over de oplaaiende discussie over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. In het wekelijkse coalitieoverleg zal vanochtend de verdedigingslinie worden besproken op de aanhoudende kritiek over het kabinetsplan.

Mogelijk deze week debatteert de Tweede Kamer over niet-openbare memo's over de gevolgen van dit belastingvoordeel voor internationale bedrijven. Het wordt een zwaar debat voor het kabinet, zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp op NPO Radio 1. "De geloofwaardigheid staat op het spel."

Het gaat om het aanzien van de premier en dat is een "pijnlijke plek" voor Rutte, zegt Van der Wulp. "Men vraagt zich af of hij een leugenaar is of dat hij lijdt aan dividend-dementie."

Schimmigheid

Vanmorgen meldde De Telegraaf dat VVD-minister Wiebes een memo heeft gehad over de afschaffing van de dividendbelasting. Het gaat om een A-document, dat is een ambtelijk stuk speciaal bedoeld voor een staatssecretaris of minister. Wiebes kreeg op 28 april en 25 augustus een dergelijke memo op zijn bureau. Hij vindt dat "niet onlogisch," laat de minister via zijn woordvoerder weten, "aangezien dit onderwerp maatschappelijk al langere tijd besproken werd".

Over het wel of niet bestaan van ambtelijke stukken over de voor- en nadelen van de dividendbelasting is de afgelopen maanden veel schimmigheid ontstaan. De afschaffing kost 1,4 miljard euro, heeft in geen enkel verkiezingsprogramma gestaan en zorgde bij de presentatie van het regeerakkoord onmiddellijk voor veel kritiek.

De oppositie vroeg zich af waar het besluit opeens vandaan kwam. Partijen vermoeden dat de werkgeversorganisatie grote druk heeft uitgeoefend en het belastingvoordeel bij de coalitie heeft afgedwongen.

Geen memo

De PvdA, SP en GroenLinks hameren daarom op achterliggende informatie, maar die krijgen ze niet. Eerst zeiden de premier en andere deelnemers aan de formatie dat er "naar hun beste weten geen memo's over bestaan". Vrijdag bleek dat er wel stukken zijn, maar dat die niet openbaar gemaakt worden, omdat het de vertrouwelijkheid van de formatie zou schaden. "Dan maak je het bijna onmogelijk om een kabinet te vormen", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte blijft herhalen dat hij de memo's niet kent, maar dat het wel goed kan zijn dat die stukken er geweest zijn. De oppositiepartijen willen de memo's zien, omdat ze vermoeden dat daarin staat dat de regeling heel duur is en er geen effect gegarandeerd is op het aantrekkelijker maken van Nederland als vestigingsplaats voor internationale bedrijven, zoals het kabinet zegt.

Rommelig beeld

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff erkent dat de discussie over de niet-openbare memo's een "heel rommelig beeld" geven. Hij vindt het jammer dat het niet meer gaat over de inhoud. "Het lijkt nu belangrijker welk papier welke status heeft en of het wel of niet met de Tweede Kamer gedeeld is," zei Dijkhoff bij aanvang van het coalitieoverleg. "Maar het feit dat het rommelig is, wil niet zeggen dat het fout is."

In het coalitieoverleg staat ook nog de Voorjaarsnota op de agenda met de mee- en tegenvallers bij de verschillende ministeries. Van der Wulp denkt dat deze discussie, in aanwezigheid van minister Hoekstra van Financiën geen grote problemen oplevert. Er is tot 1 juni ook de tijd om het onderwerp te bespreken. "Het debat over de dividendbelasting zal een stuk spannender worden. Het is een explosieve kwestie."

STER reclame