Premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Rutte herhaalt: ik kende memo over dividendbelasting niet

Premier Rutte blijft erbij dat hij geen memo kent over het omstreden besluit over het afschaffen van de dividendbelasting. Vanochtend laaide de discussie over de dividendbelasting weer op: het ministerie van Financiën erkent dat er ambtelijke stukken waren over die maatregel, maar vindt niet dat die openbaar hoeven te worden.

Het onderwerp ligt gevoelig, omdat de oppositie verschillende keren heeft gevraagd op basis waarvan de dividendbelasting wordt afgeschaft.

Vertouwelijkheid

Rutte herhaalde vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie nog eens dat hij en de andere leiders van de onderhandelende partijen niets wisten van de memo's. "Het kan heel goed dat die stukken er geweest zijn, en dat kan over heel veel onderwerpen zo zijn, en zo gaat zo'n formatie."

Quote Rutte over dividend

Maar ook hij vindt dat dit type documenten niet naar buiten moet komen, omdat dat de vertrouwelijkheid van de formatie zou schaden. "Dan maak je het bijna onmogelijk om een kabinet te vormen."

De premier benadrukte dat na de formatie zo'n 1400 stukken wel openbaar zijn gemaakt. Dat gaat om brieven die instanties aan de onderhandelende partijen hebben gestuurd en om informatie die de partijen via de informateur hebben gevraagd.

Eerder vandaag erkenden de ministers Koolmees en Schouten dat er ambtelijke 'stukken' waren over de dividendbelasting en dat ze die ook hebben gelezen. Zij waren allebei betrokken bij de formatie: Koolmees als onderhandelaar voor D66 en Schouten voor de ChristenUnie.

Niet aan hoofdtafel

Koolmees en Schouten zeiden dat de betrokkenen vanochtend nog eens contact met elkaar hebben gehad over wat ze zich precies herinneren. Koolmees zei dat de hoofdrolspelers "er geen herinneringen aan hebben" dat de ambtelijke stukken door de partijleiders aan de 'hoofdtafel' zijn besproken. Hij kan zich dat ook goed voorstellen, omdat de details van maatregelen aan de orde zijn gekomen in deelsessies, de zogenoemde 'zijtafels'.

Koolmees vindt het een goede traditie dat ambtelijke stukken geheim blijven en dat bijvoorbeeld brieven van belangenverenigingen en lobbyisten wel openbaar worden.

Koolmees: niet alle stukken besproken aan de hoofdtafel

Ook Schouten benadrukte dat dit soort stukken niet "per definitie bij de fractievoorzitters terechtkomen". Rutte zei het niet gek te vinden dat Koolmees en Schouten, allebei inmiddels minister, hem niet eerder hebben verteld dat er ambtelijke notities over de dividendbelasting waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl