Colin Kaepernick
NOS NieuwsAangepast

Knielende Kaepernick krijgt mensenrechtenprijs van Amnesty

Amnesty International heeft in Amsterdam de Ambassador of Conscience Award uitgereikt aan American Football-speler Colin Kaepernick. Die knielde twee jaar geleden tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied voor een wedstrijd, in plaats van te blijven staan. Zijn stille protest tegen politiegeweld en discriminatie is sindsdien regelmatig herhaald door football-spelers, soms tot woede van de Amerikaanse president Trump.

"Niet alleen in de Verenigde Staten is Kaepernick een groot voorbeeld voor zijn strijd tegen discriminatie en politiegeweld, maar ook in Nederland en de rest van de wereld", zei directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland. "Hij laat zien dat je met een ogenschijnlijk simpel gebaar een grote beweging op gang kan brengen."

Kaepernick (midden) knielt samen met twee ploeggenoten tijdens het volkslied

Amnesty reikt de mensenrechtenprijs ieder jaar uit aan activisten die zich volgens de organisatie op een bijzondere manier inzetten voor mensenrechten. Eerder ging de prijs naar Nelson Mandela, de Pakistaanse kinderrechtenactivist Malala en zangeres Alicia Keys.

Amnesty Nederland bestaat dit jaar vijftig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl