SVT

In het centrum van Stockholm hebben duizenden mensen dj Avicii herdacht. De Zweedse top-dj en internationaal geliefde producer overleed gisteren op 28-jarige leeftijd in Muscat, de hoofdstad van Oman.

De aanwezige fans van Avicii hielden een moment stilte. Ook werd zijn muziek bij de bijeenkomst gedraaid, waarbij (soms uitbundig) werd gedanst. Tim Bergling, zoals Avicii eigenlijk heette, kwam uit Stockholm.

"We zijn grote fans van hem. Het betekent heel veel voor ons om een minuut stil te zijn voor hem", zei een van de organisatoren van de bijeenkomst tegen de Zweedse omroep SVT. "Ongelooflijk om te zien hoeveel mensen zich hebben verzameld vandaag. Het laat zien hoeveel hij heeft betekend voor mensen van allerlei generaties", zei een ander.

Fans Avicii rouwen in Stockholm

"Zo verdrietig dat je niet meer bij ons bent, maar je muziek blijft over. We zullen je voor altijd herinneren", zei een fan tegen SVT. "Ik ben nog nooit zo geraakt geweest over een overlijdensbericht van een persoon die ik niet kende. In veel van mijn belangrijkste herinneringen zit jouw muziek. Herinneringen die tot ver buiten de dansvloer reiken. Bedankt voor alles."

Dood niet verdacht

Het hotel waar Avicii verbleef heeft bekendgemaakt dat er geen enkele aanwijzing is dat er iets mis was met de dj. Ook de politie zegt dat het er niet op lijkt dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen. Zijn broer David is inmiddels aangekomen in Oman. De familie wil niets over de doodsoorzaak bekendmaken.

Avicii kampte in de tijd dat hij actief was als dj met gezondheidsproblemen. Hij zei zelf dat hij het internationale leven als dj zwaar vond. In 2014 werd hij in het ziekenhuis opgenomen met een acute alvleesklierontsteking, mede veroorzaakt door overmatig drankgebruik. Twee jaar later maakte hij bekend dat hij stopte met optreden, al bleef hij muziek maken.

Zijn dood heeft dj's en fans over de hele wereld geschokt. De hits van Avicii hebben veel betekend voor de invloed van elektronische dancemuziek op de popmuziek. In Nederland was zijn muziek vandaag te horen vanaf enkele kerktorens, onder andere in Utrecht. Daar speelde de stadsbeiaardier enkele nummers van de Zweedse dj.

Avicii vanaf Utrechtse Domtoren

STER reclame