Dood Avicii niet verdacht, hotel in Oman zag niets opvallends

Aangepast
Getty Images

"Tim Bergling, ook bekend als Avicii, was erg aardig tegen ons personeel en gedroeg zich als alle andere gasten." Het Muscat Hill Resort in de Omaanse hoofdstad Muscat had geen enkele aanwijzing dat er iets mis was met de dj, schrijft het hotel op Instagram.

Avicii verbleef er met vrienden toen hij gisteravond plotseling op 28-jarige leeftijd overleed. "Avicii leek absoluut in een goede stemming en vermaakte zich prima. Hij was vriendelijk tegen iedereen", aldus het resort. Sinds de dood van de dj wordt het hotel overspoeld met telefoontjes en vragen, maar meer details wil het bedrijf niet geven.

De broer van Tim Bergling, acteur David, is inmiddels aangekomen in Oman. De familie had eerder gevraagd om privacy en kondigde aan niets over de doodsoorzaak te willen bekendmaken.

Tegen de Zweedse nieuwssite SVT heeft de politie gezegd te weten wat er is gebeurd, maar daar niet mee naar buiten te treden. "Maar we hebben geen vermoedens van een misdrijf", aldus de politie.

muscathillsresort
Muscat Hills Resort
As Muscat Hills Resort, we have been receiving excessive amount of calls and messages with regards to the unfortunate death of Mr. Tim Bergling, also known as Avicii. Due to privacy reasons, we are unable to provide details with regards to any of our guests’ visit or stay, however, all we can confirm is that Avicii did visit Muscat Hills Resort and throughout his visit he was extremely kind to all our staff and acted like any of our regular guests. Avicii definitely did seem to be in good spirits while enjoying his time and he was also very friendly with everyone. As much as we enjoyed his company here at Muscat Hills Resort, we are extremely sad to hear and read all the recent news and therefore we would like to express our sincere condolences to his family, friends and all his fans. We will be dedicating our coming Beats by the Beach party on 27th April 2018 in memory of Avicii and have our Bay Lights on throughout the night to keep his spirit. Thank you and kind regards, Muscat Hills Resort Management #avicii #rip #youwillbemissed #restinpeace #ripavicii #aviciiforever #djavicii #oman #omannews #aviciifan #aviciithebest

Bekend is dat Avicii al langere tijd met gezondheidsproblemen kampte. Hij gaf aan het leven als dj, reizend over de hele wereld, zwaar te vinden. In 2014 belandde hij in het ziekenhuis met een acute ontsteking van zijn alvleesklier, mede veroorzaakt door zijn overmatige drankgebruik. Zijn galblaas en blindedarm moesten worden verwijderd en omdat zijn herstel lang duurde, was hij gedwongen een groot aantal optredens af te zeggen.

Vriend en muziekproducer Nile Rodgers zag zo'n drie jaar geleden ook dat het niet goed ging met de Zweed. De laatste keer dat de twee samen optraden, was Avicii dronken. "Een pijnlijke ervaring", zegt Rodgers daar nu over. "Want hij had me beloofd dat hij dat niet meer zou doen."

"We deden samen een optreden maar ik ben daarna niet meer gebleven voor zijn show. Het brak mijn hart hem zo te zien", zegt Rodgers. "Maar Tim was een van de besten waarmee ik gewerkt heb, als mens, als vriend en vooral als muzikant."

Druk

Op een conferentie van het Amsterdam Dance Event vorig jaar kwam de druk ter sprake waarmee dj's kampen. Het lijkt een droomberoep, maar omdat dj's het wat inkomsten betreft moeten hebben van de optredens, draaien ze op veel plekken in de wereld in zo weinig mogelijk tijd. Dat betekent stress, slaaptekort en een voortdurende verleiding van drank en drugs om de druk te weerstaan.

Verschillende dj's, onder wie ook Avicii, gaven aan dat die druk hen af en toe te veel wordt. Met name het continue reizen door verschillende tijdzones maakt het leven erg zwaar, bleek in Amsterdam. "Op een gegeven moment weet je niet meer wanneer je honger hebt en voel je niet meer of je nog moet slapen of niet", vertelde een van hen. "Het is echt een aanslag op je lichaam."

Optreden op plekken van Las Vegas tot Landgraaf. De prijs die je daarvoor betaalt is enorm.

3FM-dj Domien Verschuren

Avicii gaf in 2015 soms wel drie optredens op een dag. Dj Domien Verschuuren zei op NPO 3FM dat het optreden van Avicii drie jaar geleden op Pinkpop al een teken was dat het slecht met hem ging. "Wat ik daar zag was een zielloze show."

"In een recente documentaire zag je hoe getroebleerd Avicii eigenlijk was en hoe slecht hij tegen die druk kon", zegt Verschuuren. "Het lijkt natuurlijk te gek, optreden op plekken van Las Vegas tot Landgraaf. Maar de prijs die je daarvoor betaalt is enorm."

De trailer van 'True Stories'

Na zijn operatie en herstelperiode bleef zijn gezondheid Avicii parten spelen. Twee jaar later, op zijn 26e, kondigde hij in een emotionele brief op zijn website aan dat hij met pensioen ging.

"Ik moet stoppen met toeren vanwege mijn gezondheid. Het was niet mijn wereld. Het lag niet aan de shows of aan de muziek. Maar het was altijd alles eromheen waar ik niet goed in was. Al die andere dingen die horen bij het artiest zijn. Ik ben een introvert persoon en dat was altijd erg moeilijk voor mij. Ik denk dat ik er te veel negatieve energie mee naar binnen haalde voor mezelf."

"Het was een waanzinnige reis", zei hij enkele maanden later over dat besluit tegen The Hollywood Reporter. "Op mijn 16e begon ik met produceren, met toeren op mijn 18e. Vanaf dat moment ging ik er 100 procent voor."

"Als ik nu terugkijk op mijn leven denk ik: woh, heb ik dat gedaan? Het was de mooiste tijd van mijn leven, op een bepaalde manier. Maar het had een prijs. Het veroorzaakte heel veel stress, angst en bezorgdheid. En toch was het de mooiste reis van mijn leven."

Ondankbaar

De dj was bang dat het publiek hem na de aankondiging van zijn pensioen als ondankbaar zou zien. "Maar ik heb zoveel steunbetuigingen gekregen van vrienden in de muziekindustrie, andere dj's, andere artiesten", zei hij tegen THR.com. "En de fans zijn ongelooflijk, net als de pers."

Zelf was de dj erg blij met zijn besluit. "Ik ben gelukkig, ik voel me vrij. Ik ga me nu voor het eerst sinds lange tijd weer op mijzelf focussen. Het stoppen met toeren was een van de moeilijkste beslissingen ooit, maar het is heel goed voor me geweest."

STER Reclame