Martin Garrix / Instagram
NOS NieuwsAangepast

Dj's geschokt door overlijden van hun inspirator Avicii

"Verschrikkelijk nieuws", "ik heb er geen woorden voor" en "ik kan het niet geloven". Collega's reageren geschokt op het overlijden van de Zweedse dj en producer Avicii.

Nicky Romero, die samen met Avicii het nummer I could be the one opnam, bedankt hem op sociale media voor alles wat hij van hem heeft geleerd. "Ik kan niet geloven wat ik net heb gehoord. Er zijn geen woorden voor om te beschrijven hoe ik me nu voel. Ik ben dankbaar voor alle mooie momenten die we samen hebben doorgebracht. De wereld zal je missen. Ik hoop dat je je rust vindt."

Hij plaatste enkele foto's waarop hij samen met Tim Bergling staat, zoals Avicii heette, op zijn Instagramaccount.

Nicky Romero / Instagram
Avicii (midden) samen met Nicky Romero (links) en Hardwell (rechts)

Avicii werd vanmiddag op 28-jarige leeftijd dood gevonden in Oman. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Hij worstelde jarenlang met de druk die het toeren en feesten met zich meebracht, maar juist de laatste jaren was hij rustiger aan gaan doen en trad hij bijvoorbeeld niet meer op.

"Wat er gebeurd is, blijft nog gissen. We weten wel dat hij het er moeilijk mee had, de wereld van het uitgaan en dance en dat hij aan de drank was geraakt", vertelt Veronica-dj Giel Beelen op NPO Radio 1. "Maar voor zover wij wisten, was hij ervan af en had hij juist besloten om niet meer te doen wat hem zo ongelukkig maakte."

De Schotse dj Calvin Harris noemt hem een prachtige persoonlijkheid, die gepassioneerd en extreem getalenteerd was. Ook de Nederlandse dj Martin Garrix heeft een fotoserie geplaatst op zijn Instagram-pagina waarop de twee samen feestend te zien zijn. Hij zegt dat hij niet kan beschrijven hoe bedroefd hij is. "Bedankt voor de inspiratie die je hebt gegeven aan mij en aan miljoenen anderen."

Ook Afrojack staat op zijn Instagram uitgebreid stil bij de dood van Tim Bergling, die hij een fantastische man, geweldige vriend en geweldige inspirator noemt. "Uit respect, laat dit niet het zoveelste stipje zijn op je tijdlijn. Probeer je te bedenken wat zijn muziek voor je betekende." Afrojack zegt dat hij een van de aardigste mensen was die hij ooit heeft ontmoet. "Hij verdient meer dan alleen drie letters en een emoji."

'Het voelt een beetje als de Amy Winehouse van de house'

Duncan Stutterheim, medeoprichter van ID&T, het bedrijf dat onder meer achter Sensation, Thunderdome en Mysteryland zit, maakt een vergelijking met die andere artiest die op jonge leeftijd overleed: "Het voelt een beetje als de Amy Winehouse van de house. Hij was heel jong. De housewereld is altijd heel vrolijk en positief, mooi en blij en dit is dan toch wel een zwarte rand."

Stutterheim, die al jaren in de industrie zit, vertelt dat de muziek van Avicii grensverleggend was. "Hij was gewoon de beste componist in de hele house-industrie. Zijn muziek kwam ineens op de radio. Niet een beetje, maar gewoon allemaal de top-10 in."

Beelen, die groot fan is van Avicii, noemt het nieuws over diens overlijden ongelooflijk. "Hij heeft een brug geslagen tussen dance en pop. Hij is heel belangrijk geweest voor de transformatie ervan, en had altijd een heel vette productie. Hij was echt een van de grootsten van de afgelopen jaren, zonder twijfel."

"Hij was een icoon van onze generatie", zegt collega-dj Domien Verschuuren op NPO 3FM. "Hij was iemand die de dancemuziek heeft gevormd tot wat hij nu is." Voor de 3FM-jock was het optreden op Pinkpop drie jaar geleden al een teken dat het slecht met hem ging. "Ik had mijn dag zo ingepland dat ik hem kon zien, maar wat ik daar zag was een zielloze show."

800 optredens

Een half jaar later trok het management de stekker eruit en maakte bekend dat hij zou stoppen met toeren. Avicii deed in 2015 soms wel drie optredens per dag. "Laatst was er een documentaire gemaakt, waarin je zag hoe getroebleerd hij eigenlijk was toen, en hoe slecht hij tegen de druk kon. Het lijkt natuurlijk te gek, optreden van Las Vegas tot Landgraaf, maar de prijs die je daarvoor betaalt, is een enorme."

Verschuuren ziet hem eerder als muzikant dan als dj. "Als je ziet wat hij geproduceerd heeft, dan zie je echt een muzikant in hart en nieren. Iemand die ging voor goede liedjes, voor beats en superhits."

Vorig jaar werd de documentaire True Stories gemaakt over het leven van de Zweedse dj, waaraan Verschuuren refereerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl