Asielzoekers in een Grieks opvangkamp bij Athene
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis: vluchtelingenstroom naar Griekenland groeit sterk

Het aantal migranten dat van Turkije via de landgrens de oversteek waagt naar Griekenland is in korte tijd sterk toegenomen. Het Rode Kruis vreest voor het begin van een nieuwe crisis deze zomer; omdat het weer beter wordt en het waterpeil daalt, zullen de komende maanden vermoedelijk nog meer vluchtelingen de overtocht maken.

In maart waren er 1658 mensen die de grensrivier Evros overstaken, in het noordoosten van Griekenland. Vorig jaar waren dat er in dezelfde maand 280. Afgelopen week was het aantal overstekers toegenomen tot dagelijks meer dan honderd mensen.

Irak en Syrië

Het Rode Kruis weet niet wat de oorzaak is van de snelle stijging. De hulporganisatie vermoedt dat het gaat om vluchtelingen uit Irak en Syrië, maar kan dat niet bevestigen. Ook zouden er onder hen veel Koerden uit de Syrische stad Afrin zijn. Wel is duidelijk dat het overgrote deel van de vluchtelingen vrouwen en kinderen zijn.

"Dit is een zorgelijke ontwikkeling", zegt Ruben Cano, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Griekenland. "Wij zien dat zwangere vrouwen en ouderen de rivier oversteken. Het is een gevaarlijke reis; zij komen totaal uitgeput in Griekenland aan."

Begin deze maand reisde correspondent Lucas Waagmeester af naar de grensrivier Evros en hij maakte er de volgende reportage:

Reportage: Grensrivier Evros, de vergeten vluchtelingenroute

Vluchtelingen moeten grote stukken te voet afleggen: Griekse registratiecentra bij de grens kunnen de aantallen niet aan. Daarom wijken veel mensen uit naar Thessaloniki, honderden kilometers verderop. Er worden bussen ingezet om de vluchtelingen te vervoeren. Het Rode Kruis deelt slaapzakken, dekens en luiers uit.

Inmiddels zijn de twee kampen bij Thessaloniki ook overvol geraakt. Sommige vluchtelingen die er niet meer terechtkunnen, slapen er buiten of leven op straat in de stad.

Begin deze week meldden Griekse media dat er in een paar dagen tijd 500 vluchtelingen van de Turkse kust naar de Griekse eilanden waren gevaren. Volgens de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex kwamen in de eerste drie maanden van dit jaar 30 procent meer migranten naar Griekenland dan in dezelfde periode in 2017. Over zee, maar vooral via de landgrens in het noordoosten van Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl