Kinderen in een opvangkamp op Lesbos
NOS NieuwsAangepast

Migranten Griekenland mogen asielaanvraag op vasteland afwachten

Asielzoekers die vanuit Turkije naar Griekenland komen, hoeven voortaan de uitkomst van hun aanvraag niet meer af te wachten in een van de zogenoemde hotspots op de Griekse eilanden. Als ze een asielverzoek hebben ingediend, mogen ze daar weg, heeft de hoogste Griekse bestuursrechter bepaald.

De uitspraak wordt van kracht als hij officieel is gepubliceerd. Onduidelijk is wanneer dat zal gebeuren. Het oordeel geldt niet voor de ruim 14.000 migranten die al op de eilanden zitten, vaak onder slechte omstandigheden.

Correspondent Lucas Waagmeester ging in september vorig jaar in het geheim naar het kamp Moria op Lesbos, waar filmen verboden is:

'We moeten de koude douche met tweehonderd mannen delen'

De Griekse immigratiedienst besloot in mei 2016, vlak na de deal over migranten tussen de Europese Unie en Turkije, dat asielzoekers in de hotspots moesten blijven tot duidelijk was of ze asiel zouden krijgen of terug moesten naar Turkije. Alleen kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, kinderen die alleen reizen en ernstig zieken mogen van de eilanden naar het vasteland.

De Grieken kwamen tot dat besluit onder druk van Brussel, dat er veel aan is gelegen om zo veel mogelijk migranten terug te sturen en Turkije ook miljoenen betaalt om hen op te vangen.

Nieuwe wetten

De rechter oordeelt nu dat de keuze om migranten in de hotspots vast te houden onevenredig veel druk heeft gelegd op de eilanden, en negatieve gevolgen heeft voor de economie en het toerisme.

Wat deze uitspraak voor gevolgen heeft, is niet meteen duidelijk. Griekse media berichten dat de overheid maatregelen wil nemen, mogelijk via nieuwe wetten, om te voorkomen dat asielzoekers op het vasteland worden opgevangen.

De Griekse regering en de EU zijn waarschijnlijk bang voor een aanzuigende werking, zegt correspondent Conny Keessen, hoewel ook daar nog weinig over te zeggen is. Het aantal asielzoekers dat vanuit Turkije naar Griekenland komt is al enige tijd aan het toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl